Kiedy człowiek postanawia się zdrowo odżywiać nagle okazuje się, że wokół niego jest masa, naprawdę masa produktów o których nigdy nie słyszał. Wystarczy wyjść poza strefę komfortu, schabowego z ziemniakami, a można odkryć raj smacznych i zdrowych produktów. Nagle okazuje się, że mąk to jest 100 rodzajów, a nie dwa. Podobnie z kaszami, ziarnami, makaronami, warzywami, owocami ect. Warto od czasu do czasu kupić jakiś produkt ‚bo się nam spodobał’ i odnaleźć do niego przepis. Takie drobne wybory moga zrewolucjonizować nasze podejście do codziennych posiłków.

Dziś na tapecie mamy orkisz. Ziarno w naszej rodzinie ‚wynalezione’ przez moją mamę. To ona zakochała się w chrupiących, prażonych i parowanych ziarnach orkiszu. Stały się one zamiennikiem ryżu czy kasz. W następnej kolejności w naszym domu pojawiła się mąka. Niby glutenowa, ale znacznie lepiej akceptowana przez nasz organizm. Za nią placki, omlety, wypieki. Więcej produktów orkiszowych poznałam już dzięki firmie Diogra - w tym paluszki, makarony, płatki, otręby i inne.

biogra, paluszki orkiszowe, mąka orkiszowa, diogra
Dlaczego w ogóle warto zwrócić uwagę na orkisz?

„Orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka (o innej strukturze, niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów, witamin (wit. A, E, D, B1, B2, B6).Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat (rodanid) – ważny element wzmacniający i odpowiednio budujący system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Badania naukowe dowiodły, że właśnie dzięki wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju.”

Ze względu na swoje wielokierunkowe działanie polecany jest wszystkim, szczególnie zaś w następujących chorobach i dolegliwościach:

  • spadek odporności, zmęczenie, spadek wydolności organizmu;
  • nowotwory, choroby reumatyczne (również w profilaktyce);
  • ryzyko zawału, udaru,
  • choroby serca i układu krążenia;
  • podwyższony poziom cholesterolu we krwi;
  • utrudniona przemiana związków wapnia przy wzmożonej podatności na infekcje;
  • alergie (w tym skazy białkowe);
  • choroby krwi, nerek i wątroby, kamienie żółciowe, skurcze jelit, hemoroidy, biegunki, zaparcia;
  • schorzenia żołądkowo-jelitowe (wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego – Crohna, celiakia), choroby przemiany materii;
  • osłabienie organizmu po długotrwałym stosowaniu leków;
  • nerwice, depresje, spadek nastroju;
  • przy kuracji postnej w celu odbudowania sił organizmu.Więcej —> diogra.pl/content/7-orkisz

Osobiście uwielbiam orkisz za smak i poczucie sytości nawet po małym posiłku. Orkisz podkręca także metabolizm! Smakuje cudownie w daniach na słono i słodko. Zapraszam Was do przetestowania kilku moich hitów:

 

Fit placuszki czekoladowe z bananem

fit placuszki czekoladowe z bananemfit placuszki orkisz

Składniki:

  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 100 gram mąki orkiszowej
  • 10 łyżek mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka oleju kokosowego

banan, lub inne owoce oraz jogurt/syrop z agawy na wierzch

Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. W oddzielnym naczyniu połączyć resztę składników mikserem. Następnie delikatnie dodać ubite białka. Smażyć na średnim ogniu bez tłuszczu.

 

Musli orkiszowe

musli orkiszowe, diogra musli orkiszowe diogra

Składniki:

  • ziarno orkiszu (zalewamy na noc, potem gotujemy godzinę lub rano zalewamy wrzątkiem i po kilku h. znowu zagotowujemy. Opcji jest wiele. Ziarno ma być chrupiące, ale nie twarde. Skórka musi lekko pęknąć
  • bakalie, orzechy i pestki
  • łyżka miodu
  • pół cytryny

Składniki mieszamy i doprawiamy cytryną wg. uznania (lub tego nie robimy jeśli nam smakuje :)).

 

Fit bułeczki orkiszowe

bułeczki orkiszowe fit bułeczki orkiszowe fit

Składniki:

  • 400 gram mąki orkiszowej
  • 200 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrąb owsianych (namoczonych w połowie szklanki wody)
  • pół szklanki dowolnych pestek/nasion
  • szklanka wody
  • 50 dag drożdży
  • łyżka miodu
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

W kubku mieszamy drożdże w 2 łyżkach wody, 2 łyżkach mąki z dodatkiem łyżeczki miodu. Odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce. Resztę składników mieszamy razem i dodajemy dojrzały zaczyn. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy na godzinę.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z miski i ugniatamy na stolnicy (/desce). Jeśli wciąż jest za rzadkie, podsypujemy mąką. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce (muszą tak postać jeszcze 15- 20 min.). W tym czasie smarujemy je jajkiem (/lub białkiem) i posypujemy ulubionymi nasionami. Pieczemy 30 minut w 190C (z termoobiegiem). Porcja na około 10- 15 bułeczek.

Orkisz jako zamiennik ryżu kaszy

orkisz orkisz
Orkisz gotujemy jak w opisie w musli. Pasuje do mięs, ryb i warzyw.

Makaron orkiszowy z kurczakiem i brokułami

makaron orkiszowy makaron orkiszowy biogra

Składniki:

  • makaron orkiszowy
  • pół piersi z kurczaka
  • mały brokuł
  • jogurt grecki
  • przyprawy/odrobina sera

Makaron gotujemy wg. przepisu z opakowania. Brokuł gotujemy 10 min. Kurczaka kroimy w kostkę, otaczamy w przyprawie, dodajemy brokuł, jogurt, sol, pieprz, odrobinę czosnku (opcjonalnie). Mieszamy z makaronem.

Smacznego!

Na koniec mam dla Was niespodziankę. Przy zakupach w sklepie diogra.pl na hasło „makoweczki” dostaniecie rabat 5%. Promocja ważna jest od 22.01.2016 do 24.01.2016 do godz. 23:59