Kuchnia

Błyskawiczne pączki serowe – zrobisz je w 5 minut!

Błyskawiczne pączki serowe 005

Przepis ciężko uznać za fit czy super zdrowy, ale w tym tygodniu większość z Was i tak sięgnie po pączka. Lepiej więcej aby był to ten domowy. Szczególnie, że przepis jest bajecznie prosty, a pączki  serowe smakują wyśmienicie!

pączki serowe pączki serowe
Pączki serowe – przepis

Składniki:

  • 250g serka ricotta, mascarpone lub homogenizowanego
  • 350g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka kefiru lub śmietany (opcjonalnie)
  • nakrętka wódki (% ulotnią się w procesie smażenia)
  • szczypta soli

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, po czym dodajemy resztę składników i mieszamy.
Rozgrzewamy litr oleju i mocząc 2 łyżki w wodzie, zgarniamy okrągłe, niewielkie porcje na olej. Smażymy aż się zarumienią z obydwu stron, obracając je delikatnie widelcem.

Pączki serowe są miękkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Smacznego!

Chcesz poznać inne przepisy ? Przepisy na dania bez glutenu, mleka i jaj, znajdziesz w mojej książce – Maki i ich smaki.

pączki serowepączki serowe pączki seroweDSC01870-2