W całym galimatiasie z ustawą o zdrowym odżywianiu rodzice podzielili się na obozy „dzieci muszą jeść słodycze, bo na tym polega dzieciństwo” oraz „cukier to biała śmierć”.
Postanowiłam więc odnaleźć balans pomiędzy dwoma obozami i pokazać, że słodkości mogą być także zdrowe. Będę co jakiś czas podrzucać Wam przepisy na domowe przekąski. Można je śmiało zapakować dziecku do lunchboxa, a wierzcie mi na słowo, i mąż nie wzgardzi takim lunchem czy deserem. Minus dla nas – nie da się tego nie podjadać ;)

zdrowe brownie zdrowe brownie zdrowe brownie

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej (ugotowana w 2 szklankach wody)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szklanka ksylitolu (jeśli użyjecie ksylitolu ciasto będzie leciutko słodkie, jak dodacie cukier to będzie bardziej jak z cukierni. my dodajemy ksylitol i poziom słodkości jest jak w gorzkiej czekoladzie)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • garść płatków migdałowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy lub owoce na wierzch

Kaszę płuczemy (można podprażyć) i gotujemy około 20 minut. Lekko studzimy i blendujemy na nie do końca gładką masę.  Kremówkę z ksylitolem/cukrem doprowadzamy w rondelku do wrzenia i rozpuszczamy w niej czekoladę. Połączyć wszystkie pozostałe składniki z kaszą i płynną czekoladą i ubijać mikserem na wolnych obrotach.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać (lub przełożyć łyżką) ciasto, ułożyć owoce czy orzechy na wierzchu i piec około 45-60 minut w 180C

5 zdrowe brownie
zdrowe brownie zdrowe brownie zdrowe brownie