Pamiętacie jak ostatnio pisałam Wam o moim wspomnieniu z dzieciństwa w kontekście maślanych wypieków z Valio (TU)? Była to babcina drożdżówka.  Pachniał nią cały dom. Dostawaliśmy do niej z kuzynami, po szklance mleka i skubaliśmy po kawałku palcami. Jej maślany smak pozostał nam wszystkim w pamięci. Wraz z moją mamą, czyli babcią dla moich dzieci, postanowiłyśmy odtworzyć ten zapach i smak, jako, że moja babcia nie zdążyła tego zrobić. A tradycja w rodzinie pozostać musi.

Moja babcia robiła ją ‚na sucho’ bez owoców, ale jeśli dodamy do niej truskawki czy rabarbar wychodzi smaczne i piękne ciacho, którym możemy podjąć  gości w weekendowe, wakacyjne popołudnie. Możemy zapakować je też na wynos, na rowerową czy pieszą wycieczkę, a potem cieszyć się tym smakiem i zapachem słuchając śpiewu ptaków czy szumu lasu.. Ok, rozmarzyłam się…

My tym razem we trzy – babcia, ja i Lenka – zjadłyśmy ją na tarasie. Ptaki też śpiewały! Żeby było ‚zabawnie’ okazało się, że Lenka nigdy nie jadła drożdżówki (a przynajmniej nie za swojej pamięci) i dosłownie mruczała pochłaniając swój kawałek. Mówię Wam, nie zrobiłabym na niej takiego wrażenia podając najlepszy tort ;)


Ciasto jest proste wykonaniu, choć polecam zrobić podwójną porcję i dwie blachy.. bo znika zanim tata wróci z pracy do domu ;)

Do przygotowania ciasta i kruszonki użyłam klasycznego masła fińskiego premium od Valio, które dzięki swojej naturalności i wysokiej jakości, nadaje wypiekom niezapomniany, pyszny maślany smak.

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży
  • szklanka cukru brązowego (kolejnym razem spróbuję z ksylitolem)
  • szklanka  mleka, ciepłego (kolejnym razem spróbuję z mlekiem roślinnym)
  • kostka masła premium Valio
  • 3 jajka
  • 5 szklanek mąki tortowej (ja użyłam orkiszowej bio)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła premium Valio
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • truskawki albo rabarbar (lub inne owoce sezonowe)

Przygotowanie:

W dużej misce kruszymy drożdże i zalewamy lekko ciepłym mlekiem. Wsypujemy cukier i mieszamy. Wlewamy roztrzepane wcześniej jajka i rozpuszczone ówcześnie masło. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, wszystko lekko mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Przygotowujemy w międzyczasie kruszonkę łącząc składniki i rozdrabniając między palcami. Po tym czasie składniki łączymy ręcznie lub mikserem i przekładamy do blaszki (ok 30×30) wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem (można też wysypać lekko, bułką tartą albo manną). Układamy truskawki, i opruszamy kruszonką. Pieczemy 50 min.  na 180C (sprawdzamy środek patyczkiem).

Podajemy z mlekiem i masą miłości <3

 

Propozycje na inne naturalnie maślanie przepisy znajdziecie tu: https://www.valio.com/polska/przepisy/

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email