ciasto dyniowe
ciasto dyniowe, ciasto dynia

Składniki części ciemnej:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka musu z dyni (ugotowany zmiksowany miąższ)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • 1/4 cukru (ja użyłam ksylitolu)
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Składniki części jasnej:

  • 1 jajo
  • pudełko kremowego serka (około 100gram, np. Philadelphia)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki

ciasto dyniowe, ciasto dyniaciasto dyniowe

Przygotowanie części ciemnej:
W dużej misce łączymy pierwsze 10 składników z listy ciasta ciemnego i ubijamy. Dodajemy resztę składników (mąkę, proszek do pieczenia i sodę) i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.

Przygotowanie części jasnej:
W oddzielnej misce miksujemy wszystkie składniki.

Włączamy piekarnik na 180C.
Do wysmarowanej blaszki wlewamy 2/3 ciasta ciemnego. Następnie nakładamy białą masę (delikatnie rozsmarowując na boki), po czym na wierzch wlewamy resztę ciasta ciemnego.

Pieczemy 50 minut.

Smacznego!

P.S. Ciasto jest naprawdę przepyszne i maluchy je uwielbiają, a jako, że zawiera dynię można je uznać za.. warzywo ;)