Dżem truskawkowy z ksylitolem lub stewią – najlepszy jaki jadłam! Idealne zamknięcie w słoiku smaku lata, który mamy na tak krótko, a który my w tym roku, przez wyjazd wakacyjny praktycznie przegapiliśmy. Nad recepturą pracowałyśmy już ze 3 lata. Nie jest łatwo pogodzić brak lub jak najmniejszą ilość cukru ze smakiem i trwałością przetworów. Jednak tym razem się udało!

Dżem truskawkowy z ksylitolem

 

Dżem truskawkowy z ksylitolem wg. przepisu Babci W.

 

Składniki:

  • koszyk truskawek (2,5kg)
  • 1-2 opakowanie malin (całość ok 3 kg owoców)
  • ksylitol /cukier trzcinowy ok 60 dak (spróbuj czy to „Wasza” słodkość)
    [ Kiedy używamy stewii należy wycisnąć sok z połowy cytryny i próbować dżemu do idealnego smaku. Najlepiej używać słodziwa typu ksylitol pół na pół z cukrem. Wtedy wydłuży się trwałość dżemu. Dżemy słodzone samymi słodziwami lubią się częściej popsuć, także porządniej je zawekujcie i zjedzcie w pierwszej kolejności… z tym nie będzie problemu. Dżem jest tak pyszny, że od przyjazdu zjedliśmy… 5 słoiczków O.o ]
  • 3 opakowania żelfix/konfiturex/dżemix

 

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć i odszypułkować
  2. Przełożyć do miski, zasypać ksylitolem/cukrem oraz żelfixem i lekko rozdusić
    Zostawić na ok pół godziny.
  3. Przygotować słoiki, przykrywki, ręczniki papierowe i ścierki
  4. Owoce przełożyć do garnka i szybko zagotować a następnie zredukować moc i ciągle mieszając gotować 3-5 min.
  5. Do słoików wlewać dżem zostawiając 1 cm poniżej krawędzi przykrywki
  6. Po zakręceniu odwrócić do góry denkiem i ustawić na ręczniku i w tej pozycji zostawiamy na kilka godzin. Włala! :) Dżem truskawkowy z ksylitolem najlepiej smakuje na zimno…

 

Dżem truskawkowy z ksylitolem Dżem truskawkowy z ksylitolem

Z tymi dżemami wiąże się też pewna historia. Być może widzieliście nasz instastories z powrotu do domu z podróży, gdzie przywitał nas m.in. stolik pełen słoiczków przygotowanego dżemu :) Dla równowagi babcia W. przygotowała też duży słoik małosolnych ;) Miła odmiana po tych wszystkich fast foodach w Stanach Zjednoczonych.

Dżem truskawkowy z ksylitolem idealnie będzie komponował się z przepisami dostępnymi na blogu, np. faworkami lub goframi śniadaniowymi.

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email