Ostatni przepis ‚tłustego tygodnia’ i wracamy na dietę. Jeszcze tylko jeden chruścik… ostatni ;)

Faworki, chrusty, różyczki


Składniki:

  • 300-400g  mąki
  • 4 łyżki śmietany (gęsta, kwaśna)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka spirytusu
  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie:
Składniki (bez oleju i pudru ;)) łączymy, mieszamy i wybijamy drewnianym wałkiem. Następnie cienko rozwałkowujemy na stolnicy lub dużej desce czy też na blacie stołu. Kroimy radełkiem na paski (około 3 cm na 10 cm) i nacinamy wzdłuż pasek. Wywijamy warkocze i wrzucamy na gorący olej. Pieczemy około minuty (obracamy) i wyjmujemy. Posypujemy cukrem pudrem.
Różyczki – wykrawamy 3 kółka różnej wielkości, nacinamy i łączymy razem smarując białkiem. Wrzucamy na olej. Zdobimy wisienką lub dżemem.

Smacznego!

Faworki, chrusty, różyczki Faworki, chrusty, różyczkiFaworki, chrusty, różyczki