DSC02635a DSC02641a
DSC02648a DSC02649a

Składniki:
– puszka/słoik sosu pomidorowego (200g)
– puszka pomidorów (400g)
– pojemnik sera Ricotta (250g)
– starty parmezan
– kulka mozzarelli
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek, pieperz czerwony w płatkach
– zioła: bazylia, oregano, tymianek (jeśli nie ma świeżych użyć ziół suszonych)
– opakowanie makaronu
– pół kilo mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
– oliwa
– cukier

Przygotowanie:
W woku lub głębokim, dużym rondlu podgrzać oliwę. Wrzucić płatki pieprzu oraz łyżkę czosnku granulowanego i smażyć około minutę. Dodać mięso, zioła (wg. uznania, powiedzmy po łyżce z każdego rodzaju), doprawić do smaku i smażyć aż będzie gotowe (około 5-10 minut), mieszając i rozdrabniając.

W misce wymieszać puszkę pomidorów, sos pomidorowy, pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory, doprawić łyżką stołową cukru i dolać 1-2 szklanki wody.
Na gotowe mięso ułożyć makaron i zalać sosem pomidorowym. Gotować pod przykryciem około 20 min., mieszając co 5 minut. Spróbować i (jeśli trzeba) doprawić do smaku. Po tym czasie dodać pojemnik sera Ricotta, pokrojoną w kostkę Mozarellę. Podgrzać 5 minut i posypać Parmezanem.

Smacznego!

DSC02624a DSC02628a DSC02657a DSC02659a