Uff jak gorąco. Pufff jak … wiadomo.
Idealna jest więc dziś notka o… lodach, zimny koktajlach i lekkich zupach – kremach, nieprawdaż? :)

DSC09601aButeleczki – TU
Słomki- TU

DSC09628a DSC09881a

Zostałam zaproszona przez markę Bosch do wzięcia udziału w przepysznym konkursie który znajdziecie na stronie mojsmak.pl.

Wy także możecie spróbować swoich sił  w przygotowaniu inspirującego kulinarnego essentionala z bazy zdjęć lub kolażu samodzielnie przygotowanego. Ja wybrałam tą drugą wersję. Więc ostatni tydzień był dla maczkowej rodziny, bardzo pyszny!

Co przygotowałam? To co Maczki w 30C lubią najbardziej- lody, koktajle i kremowe desery.

Domowe lody? Niby prosta sprawa, ale zanim uda nam się zrobić „te jedyne” sporo innych może trafić do kosza. U nas totalnie nie sprawdziły się sorbety z soków z sokowirówki. Rozwarstwiały się, nie miały smaku lub były niesmaczne. Postanowiłam więc pooglądać Pinterest i poczytać przepisy. W końcu po kilkudziesięciu minutach poszukiwań znalazłam lody idealne.

Przepis na 3-kolorowy sorbet:
– pół kg. truskawek
– ananas
– 6 owoców kiwi
– (opcjonalnie) cukier, melasa lub inny słodzik
– pojemniczki do lodów (np.- takie lub takie)

Owoce blendujemy (nie ma takiego słowa co? ;)) z dodatkiem cukru na pyszny mus. Czy cukier jest konieczny? Niby nie, ale pamiętajcie, że ktoś te lody ma potem zjeść ze smakiem. Tymi ktosiami będą Wasze maluchy. Więc jeśli  nie są przyzwyczajone do słodyczy, jeśli karmicie je kuskusem i rzepą, to może uda się bez cukru. Ja z doświadczenia wiem, że u nas musiałabym je po prostu znowu wyrzucić więc dosładzałam. Nie za dużo, ale trochę tak (szczególnie kiwi).
Żeby zrobić lody 3-warstowowe trzeba każdą kolejną porcję zamrażać (tak aby nie były płynne, zaś nie muszą być skałą), aby uniknąć wymieszania się smaków/kolorów.
Ale lody są warte grzechu. Smakują cudownie! :)

***

Letni deser „śmieciowy”.
Przepisów na tego typu desery jest pierdyliard. Sprawa polega na tym, że wrzucacie co macie, tylko układacie to warstwami. Owoce, płatki, jogurt, bakalie, ciastka, musy owocowe itp. Lenka, PT i MM- uwielbiamy. Maks- wiadomo ;)

DSC09621a
***

Szybka zupa- krem ze szparagów.
Moja ulubiona zupa „15-minutówka”. Analogicznie robię tą brokułową.
Gotujemy szparagi, w niedużej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej, blendujemy i doprawiamy wg. tego co mamy w lodówce – sól, pieprz, przyprawy, bazylia, limonka, śmietana lub mleko..
Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej „treściwa” możemy gotować szparagi z drobno pokrojonymi ziemniakami, marchewką czy selerem.
Smacznego :)

DSC09870 DSC09879a
Rondelek – TU
DSC09917a

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Bosch – sponsora konkursu mojsmak.pl