Każda rodzina ma taki przepis. Najlepsze kluski, bigos czy wypiek. W mojej rodzinie także krążą takie dania – hity. Rosół mojej mamy – najlepszy na świecie! Golonka – palce lizać… Kopytka, zrazy i kapusta zasmażana. Świeżyna! Obłędna… I ciasta. A w śród nich on, król każdej imprezy – makowiec japoński. Nigdy się nie nudzi, nigdy nie trzeba wyrzucać resztek. To absolutny hit! Dziś zdradzamy naszą tajemną recepturę ;)

Składniki:

  • 1/2 kg maku
  • 1- 1,5 kg jabłek (winnych)
  • 10 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy (buteleczka)
  • bakalie (dużo orzechów włoskich, skórka pomarańczowa + inne, u nas te z nalewki)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę

Przepis:
Mak sparzyć (przez noc). Rano dwukrotnie przemielić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Do utartej masy dodać po jednej łyżce maku i jabłek, cały czas mieszając (mikserem). Następnie dodać bakalie, proszek, olejek migdałowy i mannę i wymieszać (łyżką). Białka ubić i delikatnie połączyć z całą masą.

Piec około 1,5h w 180C. Po upieczeniu polać czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej). Odstawić do wystygnięcia. Najlepiej smakuje na drugi (a nawet 5-ty ;) o ile się uchowa) dzień.

Przepis na blaszkę 30 cm (moja z Duka).

makowiec japoński makowiec japoński, duka makowiec japoński, duka makowiec japoński, duka makowiec japoński, duka