W końcu nadeszły długo wyczekiwane upały. Póki co jeszcze się nimi cieszymy, planujemy wyjazdy i kąpiele we wszystko-jedno-jakich akwenach wodnych. Skóra wciąż tylko lekko zarumieniona, zaś odzienie lekkie i zwiewne. I właśnie w takich warunkach przyrodniczo – pogodowych, szczęśliwie mi oraz wielu innym osobom odechciewa się… jeść.

No, a przynajmniej zapychać się kanapkami, czy ciężkimi polskimi obiadami. W tym czasie sięgam do sprawdzonych, letnich dań czy przekąsek.

Dziś odsłona ‚ala Mexicana’. Moje ukochane smaki, które poznałam mieszkając w USA, a które to wyszły spod prawdziwej latynoskiej ręki. W żadnej restauracji w naszym kraju, nie podano mi niczego przypominającego w smaku prawdziwe burito, taco czy guacamole, więc zaczęłam eksperymentować sama. Niektóre dania okazały się nie do odtworzenia (pewnie zw. na brak oryginalnych przypraw). Inne zaś są banalnie proste (np. nr. 1 z mojej listy).

1. Guacamole

Składniki: – avocado – pomidory – limonka – cebula – czosnek – sos tabasco/papryczki chili

Dojrzałe avocado obieramy, kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem na papkę (niektórzy blendują, jednak lepiej smakuje z małymi grudkami). Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pomidora i czosnek. Doprawiamy sokiem z limonki, sosem tabasco (lub papryczkami chili) oraz pieprzem i solą. Schłodzone zjadamy z chipsami nachos.

Guacamole Guacamole Guacamole 2. Sałatka z nachos

Składniki: – kukurydza – fasolka – sałata lodowa (albo roszponka) – ser – pomidory – pierś z kurczaka – chipsy nachos – pikantny sos meksykański (przepis np. tu)

Pierś z kurczaka smażymy i kroimy w kostkę. Ser trzemy na tarce z grubym oczkiem. Składniki układamy warstwami. Ostatnią warstwą jest sos i chipsy nachos.

DSC00360a DSC00362a DSC00368a 3. Tortilla (z kurczakiem serem i warzywami polana kwaśnym sosem)

Składniki: – tortille (kupione lub robione w domu) - kukurydza – pierś z kurczaka – ser żółty – sałata lodowa – pomidor – avocado – śmietana / serek Philadelphia

Tortille przygotowałam w domu. Jest to naprawdę proste. Przepis i składniki banalne: 2 szklanki mąki + łyżka soli + szklanka ciepłej wody + tłuszcz (2-6 łyżek oleju lub smalcu). Składniki mieszkamy i ugniatamy aż do osiągnięcia miękkiego elastycznego ciasta. Przykrywamy i ostawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie dzielimy na kulki i wałkujemy na cienkie okrągłe placki. Smażymy na suchej patelni po około 30 sek.

Składniki nadzienia tortilli są bardzo podobne do tych z sałatki, więc warto robić dania jednocześni. Tu także układamy je warstwami, przekładając plackami tortilli. Magicznym dodatkiem jest tu kwaśny sos. W PL zaleca się go robić ze śmietany, ale w USA smakuje ona zupełnie inaczej niż w PL. Żeby uzyskać zbliżony smak mieszam śmietanę z serkiem Philadelphia (czasami także z odrobiną maślanki). Solę i odstawiamy do lodówki. Można go podawać na lub obok ukrojonego trójkącika.

DSC00372a tortilla tortilla

Smacznego!