Receptura na idealna mrożoną kawę według matek jest prosta. Zrobić sobie kawę, zająć się obowiązkami zwiazanymi z dzieckiem, zapomnieć o kawie, która w międzyczasie wystyga, dodać kostkę lodu i ‚włala’. Jednak mimo wszystko ;) nie do końca smakuje ona wtedy jak te ice-coffe-shopowe. I choć receptura nadal jest banalnie prosta, wszystko należy wykonać zgodnie z opisem poniżej.

Przygotowanie:
Napełniamy szklankę/kubek lodem po same brzegi. Nie jedna kosteczka czy dwie kuleczki ;), lód ma wypełniać szklankę/kubek. Następnie wlewamy 4/5 schłodzonego mleka (u nas oczywiście roślinne). I do tak przygotowanego napoju wlewamy jedną lub dwie porcje espresso (może być ciepłe, prosto w ekspresu). Jeśli słodzicie, to tylko pudrem – słodzikiem lub cukrem pudrem z ksylitolu. Nic innego się nam w tym lodzie nie rozpuści.

Kawa ma być zimna, zajeżdżać wodą z lodu, porządnym espresso i mlekiem. Ideał <3 :)
Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email