Kuchnia

Nalewka zimowa (grzechu warta!)

Nalewka zimowa (grzechu warta!) 04

Zima tuż tuż, dlatego warto aby nalewka zimowa była gotowa na czas. Poniżej znajdziecie przepis na małe co nieco,  do dzieła!

nalewka zimowa nalewka zimowa nalewka zimowa nalewka zimowa

Nalewka zimowa – przepis

Składniki:

  • Suszone: morele, figi, żurawina, śliwki, daktyle, rodzynki
  • Orzechy: laskowe, włoskie, migdały
  • Owoce: Pomarańcze, cytryna
  • Przyprawy: laska wanilii, laska cynamonu, kardamon
  • Opcjonalnie: cukier
  • Wódeczka :)

Przygotowanie:

Nie piszę Wam ilości w rozłożeniu na gramy, ponieważ nie wiem jakie macie pojemniki na nalewkę, ale proporcje są umowne, na zasadzie “wrzucasz co masz” :). Ważne na pewno są przyprawy i owoce świeże. Suszone wg. uznania. Alkoholem zalewamy do pełna (muszą być zakryte wszystkie składniki).

Staramy się nie wypijać, nie podpijać, nie sprawdzać, czy wszystko z nią ok. Najlepiej nie próbować jej w ogóle, bo nalewka jest tak pyszna, że znika od samego testowania smaku ;).
A dobrze, żeby postała z miesiąc.

W dużym słoiku widać nalewkę zrobioną chwilę przed zdjęciami, zaś w pozostałych dwóch prezentuje się nalewka tygodniowa (robi się ciemniejsza). Możecie zrobić mniejsze pojemniki i przygotować znajomym na prezent. Każdy ucieszy się z przepysznego smaku, którym można delektować się w zimowy wieczór, przy kominku…

Do tego słoiki z nalewką są piękną, zimową ozdobą w kuchni :)

Same plusy, więc do dzieła!

nalewka zimowa
nalewka na zimę