Płynę na fali „Przetworingu„. Myśląc o tym ile dają mi przetwory wartości pobocznych (relaks, wyciszenie, duma, zapachy) zaczęłam zastanawiać się nad przekazem głównym. Czyli po co to robię i kto to będzie jadł. Wtedy drogą dedukcji doszłam, że powinnam stanowczo skupić się na sosach warzywnych i przecierach, bo te w naszym domu są lubiane i pożądane zaś do tych sklepowych nie umiem się przełamać. Postanowiłam więc zrobić własne. Najpierw wpadłam na Ortolane – przepis jednej z blogerek. Mocno warzywny, gęsty sos nadający się do makaronu, ryżu czy dań mięsnych. Lub po prostu wyjadany do kanapek czy chleba. Potem przyjaciółka dała mi spróbować swojego sosu paprykowego, przepysznego, kremowego, idealnie pikantnego.
W następnej kolejności chcę zrobić własne ketchupy, leczo i sos na makaron, w wersji pomidorowej. Macie może jakieś sprawdzone przepisy?

warzywa warzywa przetwory papryka

 

1. Ortolana (z przepisu Olgasmile.com)

  • 1 kg cebuli
  • 1,5 kg marchii
  • 4 kg cukinii młodej
  • 5 kg pomidorów
  • 300 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 ostra papryczka
  • 1 lub 2 czubate łyżki słodkiej papryki
  • 2 czubate łyżki cukru, (jeżeli pomidory nie są dostatecznie słodkie)
  • 1 główka czosnku
  • 250 ml oleju
  • 4 łyżki soli

Jak ją przyrządzić przeczytacie —-> TU

przetwory, cukinia papryka sos paprykowy

2. Sos paprykowy

Absolutny hit! Żeby było zabawnie w tym roku robiła go także moja teściowa i odkryłam to dopiero kiedy dałam PT spróbować swojego sosu.. A on orzekł, że już taki jadł- maminy!
To sos, który długo nie stoi. Szybko wypiera inne sosy, bo jest pyszny jak ketchup ale także ostry jak musztarda. Niebo w gębie i pasuje do wszystkiego – kanapek, makaronu, ryżu czy jako dodatek do dań.

Przepis:

  • 3kg papryki
  • 6-8 sztuk ostrej
  • 3 główki czosnku
  • 3/4szkl. octu
  • 3łyżki soli
  • 0,5 szkl. oliwy
  • 600g koncentratu pomidorowego
  • 0,4kg ksylitolu

Papryki i czosnek zmielić w malakserze i gotować 20 minut żeby odparowały. Następnie dodać resztę składników i znowu gotować 20 min. Nakładać gorące do wyparzonych słoików.

sos paprykowy

3. Słodkie papryczki z miodem

Zalewa do papryki:

  • 2 litry wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 płaskie  łyżki soli
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu,

Na można na wierzch dodać plaster cebuli lub czosnku. Paprykę zalewać wrzątkiem. Nie gotować.

przetwory papryka