Spotkania w Kuchni Spotkań Ikea zawsze przynoszą mi dużo radości. Towarzystwo wspaniałych kobiet + wspólne gotowanie = wspaniale spędzony czas. Moim ulubionym dniem z pakietu warsztatów stanowczo był Pizza Day! Nie odbył się on bez ogromnego udziału mojej ukochanej Mistrzyni Pizzy – Angeliki :)

Chciałyśmy pokazać, że pizza jest rewelacyjnym, ekonomicznym pomysłem na każde danie. Zrobiłyśmy pyszną cienką pizzę śniadaniową z bekonem, jajkiem i mozarellą, pizze z Nutellą i owocami, która jest doskonałym deserem dla najmłodszych oraz kilka pizzy obiadowych.

Pizze ozdobiłyśmy/doprawiłyśmy ziołami z mini szklarni Ikea. Było pysznie!

042 044 047 062
Taaaa, jak się je Nutellę 3x w roku to się nie wie jak zachować z radości ;)

066
Pizza z Nutellą i owocami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 duże łyżki oleju
  • ok 120 ml letniej wody

Dodatkowo:

  • łyżeczka masla do posmarowania pizzy i
  • 2 łyżeczki cukru do posypania
  • Nutella, truskawki , banany
  1. Do miski wsypujemy mąkę. Robimy dołek i wsypujemy do niego drożdże i 1  łyżeczkę cukru. Zalewamy odrobiną wody (same drożdże). Mieszamy łyżeczką drożdże z cukrem. Zasypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 5- 7 min pod przykryciem.
  2. Do masy dodajemy resztę cukru, sól, olej i resztę wody. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk, należy podsypać mąką.
  3. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Po tym czasie formujemy ciasto aby utworzyło ładną okrągłą pizzę. Smarujemy delikatnie masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  5. Gdy pizza delikatnie przestygnie, smarujemy ją Nutellą i układamy na niej owoce.

071 080 083 084 086

002 013 014 099
Pizza śniadaniowa

Składniki:

  • 125 g mąki plus więcej do wałkowania ciasta
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 75 ml ciepłej wody
  • ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek

Na wierzch pizzy:

  • 3 paski bekonu (podsmażonego)
  • ½ kubka startego parmezanu
  • 1 kubki startej mozzarelli
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 posiekana szalotka szalotki
  1. Przesiej mąkę do miski, zmieszaj z drożdżami, solą i cukrem, po czym zrób dołek na środku, do którego wlej wodę i olej. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, po czym przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż je do nasmarowanej olejem miski, przykryj i odłóż w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość (około 30 min).
  2. Rozgrzej piekarnik o 230C. Ciasto rozwałkuj do ok 25 cm. Przełóż ciasto na rozgrzaną blachę do pieczenia przykrytą papierem, po czym posyp ciasto parmezanem, mozzarellą, bekonem. Wbij 3 jajka, posyp solą i pieprzem.
  3. Piecz przez 10 -15 minut a kiedy będzie gotowa posyp pietruszką, szczypiorkiem i kawałkami szalotki.

 

106 109 110 111 115 124 127 130
Pizza obiadowa

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 4 gramy drożdży instant
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Można dodać do ciasta zioła, żeby urozmaicić smak

  1. W dużej misce mieszamy mąkę i drożdże.
  2. Dodajemy olej, cukier, sól i ponownie mieszamy.
  3. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręką, aż powstanie jednolita masa (jeśli ciasto lepi się do rąk, należy dodać odrobinę mąki)
  4. Ciasto formujemy w kulę i zostawiamy w przykrytej misce na 30 minut, żeby wyrosło.
  5. W tym czasie przygotujemy sobie swoje ulubione składniki i sos.
  6. Po 30 minutach rozgnieciemy ciasto na desce nadając mu kształt pizzy.
  7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dowolne składniki.
  8. Tak przygotowaną pizzę pieczemy ok 20 minut w nagrzanym piekarniku (220 stopni)

Sos pomidorowy do pizzy:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i cukier do smaku

Jeśli lubicie możecie dodać do sosu ziół prowansalskich albo innych ulubionych.

Pomidory z puszki (bez sosu) blendujemy z oliwą. Dolewamy sok z pomidorów do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zazwyczaj ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru) oraz ziołami.

136
Taki poziom energii mają dzieci, które jedzą naszą pizzę :D (Film)

132

Mimo, że mam własne podwórko, zioła hoduję głównie w domu w lęku przed tym, że Bridget mogłaby je osiusiać ;). Mam piękną mini szklarnię oraz stojak z masą gatunków ziół. Wygląda to pięknie, pachnie bajecznie, a zioła dodają smaku każdej potrawie. Wyhodowałam też sobie małą pomocniczkę, która mi te zioła skrupulatnie podlewa. Czasami aż nader namiętnie ;)

1 2 3 4 6 ziolaikea