W ubiegły wtorek po raz drugi miałam przyjemność prowadzić warsztaty Zrównoważonej Kuchni Ikea w Kuchni Spotkań Ikea w Warszawie. Na tapecie było mądre gospodarowanie jedzeniem. Rozmawiałyśmy sobie o tym jak zrobić dania tak, żeby było to najbardziej ekonomiczne dla naszego portfela ale także dla środowiska poprzez zużycie możliwie najmniejszej ilości energii. Dziewczyny opowiadały o swoich patentach na dania jednogarnkowe, zapiekanki ‚z resztek’, ale także o mądrych zakupach przygotowywanych pod konkretne dania. Tak aby nic się nie marnowało.

Na spotkaniu jak zwykle było gwarno i radośnie. Trochę jest w tym prawdy, że gdzie kucharek sześć.. co chwilę coś psułyśmy, zapominałyśmy doprawić, ale nikt nie miał do nikogo pretensji, bo było to nasze dzieło. Okazuje się, że jednak żadna z nas nie ma doświadczenia w gotowaniu dla 15-20 osób. Ale starałyśmy się najlepiej jak umiałyśmy. Podgrzewała nas ciepła i przyjacielska atmosfera, bo mam to szczęście, że dziewczyny, czytelniczki mam złote (bardzo Wam dziękuję za cudowną atmosferę spotkania)!

Było tak:

82 3 4 5 6 7 9 10 11111 12 13 14 15 16

Oprócz sałatki (widocznej powyżej) postawiłyśmy na ‚czary z kaszy’. W planie były kotlety jaglano- mięsne z warzywami oraz jaglane brownie. Bo która z nas nie zna tej sytuacji, kiedy zamiast porcji kaszy nagotowała gar jak dla wojska. Każdemu się darzyło. Nam również i postanowiłyśmy  się spiąć i zagospodarować jak najpyszniej. Rozgrzałyśmy dwa piekarniki i na 2 piętrach poustawiałyśmy nasze dzieła. Z resztek jaglanki powstał nieplanowany, dodatkowy, nieplanowany deser (którego autorką była Ania- Okiemmamy.pl)  w postaci musu jaglanego, czekoladowego z orzechami. Coś wspaniałego!

18 19 20

Jeśli macie ochotę przeżyć to razem z nami, zapraszam Was na następne spotkanie już 17 maja! A będzie to… pizza day! Zgłoszenia możecie wysyłać na mail blog@makoweczki.pl
Do zobaczenia!