Kuchnia

Pulpeciki z ziemniakami- obiad który zje każdy niejadek

Pulpeciki z ziemniakami 02


Odkąd Maks chodzi do szkoły straciłam tę matczyną pewność, że codziennie zje pyszny, pożywny obiad. W przedszkolu uwielbiał 90% dań. Miał swoje ukochane kotlety rybne, mielone, pieczeń rzymską czy spaghetti. Kochał także każdą zupę. W szkole je tak średnio co piąty obiad, więc staram się, żeby w domu zawsze czekało na niego coś pysznego. Nie zawsze moje eksperymenty się udają. Czasami się utyram a młody spojrzy, liźnie i to byłoby na tyle. Są jednak takie przepisy, zmodyfikowane pod mojego niejadka, które udadzą się tak, że talerze są wylizane a młody biegnie po dokładkę z błaganiem, że jak tylko wszystko zje to mam robić od nowa. Dzisiaj czas na pulpeciki z ziemniakami.

To jest jedno z tych dań:

pulpeciki z ziemniakami

 

pulpeciki z ziemniakami – przepis

Do przygotowania mięsnych kuleczek będziemy potrzebowali:

  • 750g mięsa mielonego wołowego
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki musztardy
  • łyżka sosu Worcester
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka przyprawy cebulowej
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • łyżka sosu Worcester
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • szklanka bulionu (wołowego lub innego)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżki soli
  • łyżka ketchupu
  • pietruszka

Ziemniaki:

  • kilogram ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • pól szklanki mleka
  • 1/3 serka Philadelphia (lub podobnego)
  • sól/pieprz

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki do przygotowania kuleczek oprócz oliwy. Dokładnie wyrabiamy (kilka minut) i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obsmażamy z dwóch stron. Można przykryć i lekko poddusić. Gotowe kotleciki wyjmujemy na talerz.
Na tej samej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulkę, którą dusimy do rozgotowania. W oddzielnej misce do bulionu dodajemy 2 łyżki skrobi kukurydzianej i dokładnie mieszamy po czym dolewamy do cebuli i dalej gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy sos Worcester, teriyaki i ketchup oraz sól i pieprz.
Kiedy sos jest gotowy wrzucamy do niego pulpeciki i delikatnie mieszamy aby oblepiły się sosem.
Ugotowane ziemniaki ubijamy z mlekiem, masłem i serkiem oraz solą i pieprzem. Pulpeciki z ziemniakami gotowe!

Smacznego!

pulpeciki z ziemniakami