Kuchnia

Pyszne i zdrowe, ciasto dyniowe

Pyszne i zdrowe, ciasto dyniowe 33


Na fali miłości do dyni mam dla Was przepis na przepyszne i zdrowe ciasto dyniowe. To już drugi przepis na ciasto z dyni – pumpkin pie na moim blogu. Kiedy się piecze w domu pachnie bajecznie! Po wyjęciu z piekarnika nie ma szansy postać dłużej niż kilka godzin. Jest też dobrym pomysłem na przekąskę do szkoły!

zdrowe ciasto dyniowe zdrowe ciasto dyniowe zdrowe ciasto dyniowe zdrowe ciasto dyniowe zdrowe ciasto dyniowe

Zdrowe ciasto dyniowe – przepis

  • 1 i 1/2 kubka puree z dyni (jak przyrządzić puree, dowiecie się —> TU)
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • po około pół opakowania (1/3 szklanki):
    wiórków kokosowych, orzechów włoskich, płatków migdałowych, żurawiny i co tam jeszcze pysznego macie :)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1/3 kostki masła (rozpuszczonego) lub oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka “pumpkin spices”, a jeśli nie macie dostępu do tej przyprawy to  łyżeczka cynamonu i po pół łyżeczki: imbiru, gałki muszkatołowej, mielonych goździków, zmielonego ziela angielskiego

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę można przesiać) dodając do nich puree z dyni. W drugiej ubijamy jajka z cukrem waniliowym i dodajemy masło. Następnie składniki łączymy.
Pieczemy w wyłożonej papierem foremce około 40 minut.

Wierzch możemy polać rozpuszczoną białą czekoladą z dodatkiem śmietanki kremówki i serka Philadelphia i posypać orzechami.

Smacznego!