Zaklinamy wiosnę, lato! Słońca chcemy, ciepła, kapeluszy z wielkim rondem i opalonego ciała…

11282650_1603501916586693_1664635699_n

Ale póki za oknem mamy to co mamy, możemy zabawić się w wakacje… Owoce już są! Truskawki, melony, arbuzy, maliny, brzoskwinie, ach. Kiedy zamkniemy oczy możemy prawie, prawie poczuć lato!

1 2 3 4
Do naszego domu, ten powiew i smak lata zaprosił Bosh, dzięki testom nowego blendera MaxoMixx MSM88190. To wszechstronny robot, który jest nieocenioną pomocą dla tych spędzających całe godziny w kuchni, ale także weekendowych kucharek. Dzięki mocy silnika 800 W zapewnia szybkie przetwarzanie żywności. Dzięki dużej ilości pojemników, dodatków, noży i nakładek jest prawdziwi wszechstronnym robotem kuchennym, sprawdzającym się w pieczeniu, robieniu napojów, past, sałatek i innych przysmaków. Mimo to jest niewielki, poręczny i zmieści się nawet w niedużej kuchni. Najbardziej podoba mi się w nim możliwość przyrządzania sałatek i surówek dzięki nożom do szatkowania warzyw, owoców czy sera.

DSC03154-2 DSC03157-2 DSC03161-2
Makówkowa rodzina w weekend, z silnej potrzeby wczucia się w wakacyjny klimat, przygotowywała owocowe slushies. Większość z Was zna napój z kin czy lodziarni, tyle, że w tej niezdrowej wersji, lodu zmieszanego z cukrem i barwnikiem. My wybraliśmy orzeźwiającą naturalną kompozycję przeróżnych owoców i zmiksowanego lodu z odrobiną miodu/ksylitolu. Dzięki nożom ‚ice crush’ przygotowanie takiego napoju trwa dosłownie minutę. Nie ma lepszego orzeźwienia w upalne dni, które nadchodzą.. .trzeba wierzyć, że nadchodzą :)

DSC03163-2 DSC03171-2 DSC03175-2 DSC03177-2 DSC03178-2 DSC03187-2 DSC03189-2 DSC03196-2

Mimo, że upałów jeszcze nie widać, organizm już przestawia się na wakacyjną dietę, odrzucając schabowy i ziemniaki z sosikiem na rzecz lekkich przekąsek. Szczególnie widać to po dzieciakach, które spędzają całe dni na podwórku i kompletnie nie mają czasu zatrzymać się na dłuższy posiłek w domu. Właśnie myśląc o nich przygotowaliśmy w weekend  praliny raw food w wersji migdałowej (tą z orzechami nerkowca i daktylami znajdziecie – TU). Młodziaki co chwilę przybiegały na „kralinę” (jak to ogłosiła Lenka), ze swoimi kolegami, sąsiadami i innymi głodomorami. Świetna, zdrowa, energetyczna przekąska dla zabieganych malców.

Przepis:
– 2 szklanki migdałów (lub, dla podkreślenia słodyczy, migdałów zmieszanych z nerkowcami)
– 3 banany
– łyżka oleju kokosowego
– kieliszek Malibu (w wersji dla dorosłych) lub olejku migdałowego (w wersji dla dzieci)
– wiórki kokosowe (najlepiej eko, bo smakują najlepiej)

Migdały i orzechy moczymy najlepiej całą noc. Migdały obieramy ze skórki. Składniki (bez wiórek) rozdrabniamy (w rozdrabniaczu) a następnie miksujemy na gładką masę, lepimy z niej kulki i otaczamy w wiórkach. Schładzamy w lodówce (żeby stwardniały) i zajadamy ze smakiem (łyżeczką na talerzyku.. są wciąż dość miękkie).

DSC03238-2 DSC03244-2 DSC03251-2 DSC03261-2
Chciałabym Was zaprosić  do wzięcia udziału w KONKURSIE na Wasz nietuzinkowy przepis z użyciem blendera Bosch. Do wyboru macie 4 kategorie: parenting (oczywiście :), uroda, fitness i kulinaria. Do dzieła mamusie! :)

bosh blender