Uporządkowałam sobie tydzień.

Nie było łatwo. Mało Wam o tej szkole Maksa piszę chroniąc synka, jego kolegów i nauczycieli, ale szkoła okazała się niezwykłą rewolucją w naszym domu. Nagle zamiast 6-7 godzin spędzanych w przedszkolu miał 2-3 lekcje. To na 12 to do 11:30. Nie wiedziałam jak pracować… jak życie wpleść w te skrawki jego nieobecności. To wiozłam jednego, to drugą, to za chwilę odbierałam któreś pędząc dalej.

Było ciężko, aż ktoś mądry doradził nam, żeby zatrudnić nianię. I tak oto mój 7,5-letni syn po raz pierwszy w swym życiu ma nianię. S. jest młoda, dziarska i wspaniale dogaduje się z synkiem. Spędza z Maksiem dwa popołudnia w tygodniu. Jeżdżą na rowerach, chodzą do parku, lub grają w planszówki. Pozostałe 3 dni opieką dzielę się z niezastąpionymi dziadkami.

Ale piątek… piątek jest w 100% nasz. Rano wstaję wcześniej, żeby wyszykować synka na basen. Jemy sobie pyszne, energetyczne, niezapychające pożywne śniadanie. Synek pływać zaczyna jeszcze przed 9-tą, więc musi mieć siłę, ale bez nadmiernego przeciążenia brzuszka.

Ostatnim hitem są batony z płatków owsianych i ciasta kruchego z dżemem, do których idealnie pasuje  Łowicz 100% Extra Gładki, pozbawiony wszelkich grudek, pestek, skórek, kawałków owoców. To smakowite, owocowe nadzienie, na przygotowanie którego nie musisz poświęcać dodatkowego czasu. Wystarczy nałożyć je ze słoiczka i gotowe! Śmiało można te batoniki zapakować do szkoły czy na piknik. Blaszka znika w kilka chwil. Szczególnie jak do kuchni wejdzie Pan Tata.

batoniki musli z dżemem Łowicz

Składniki:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki brązowego cukru
  • szklanka płatków owsianych
  • pół kostki masła (temp. pokojowa)
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta cynamonu
  • słoiczek dżemu, 100% Extra Gładki Łowicz truskawka czerwona porzeczka

Przepis:

Łączymy masło z cukrem (ręcznie lub mikserem), następnie powoli dodajemy mąkę, sodę i cynamon (cały czas ucierając). Dzielimy masę na 2 części (może być lekko sypka). Płatki gotujemy (lub zalewamy wrzątkiem jeśli są drobne). Jedną część kruchego ciasta wykładamy na blaszkę (ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia). Na to nakładamy dżem (na blaszkę jeden słoiczek) i przykrywamy drugą częścią kruchego ciasta. Na wierzchu delikatnie rozsmarowujemy płatki. Brzmi skomplikowanie? Przekonacie się, że przygotowanie batoników nie zajmuje więcej niż 10 minut :)

Pieczemy około 30 min. w 180C.

6 7