1. Francuskie tosty (z masłem orzechowym i bananem)

Prosty sposób aby przemycić niejadkom jajka? Francuskie tosty!

Składniki:
– 2 jajka
– pół kubka mleka
– chleb tostowy
– dodatki

Przygotowanie:
Jajka miksujemy (lub rozbijamy widelcem i łączymy) z mlekiem (możemy dodać olejków zapachowych.. my akurat nie lubimy). Następnie w przygotowanej płynnej masie moczymy chleb po kilka minut i smażymy.
Gotowe tosty podajemy z syropem klonowym, owocami lub (jak na zdjęciach poniżej) serwujemy z masłem orzechowym i bananami. Pycha!

francuskie tosty z borówkami
francuskie tosty z borówkami

2. Placuszki (z serkiem homogenizowanym)

Składniki:
– serek homogenizowany (większe pudełeczko 240 gram)
– 2 jajka
– pół kubka mąki
– 1 łyżka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy i ubijamy na puszystą masę. Resztę składników łączymy i miksujemy. Na koniec dodajemy białka. Smażymy bez oleju.

 

pancakes, placuszki z serkiem pancakes, placuszki z serkiem pancakes, placuszki z serkiem pancakes, placuszki z serkiem pancakes, placuszki z serkiem
3. Naleśniki
Przepisu chyba nie trzeba załączać ;). Naleśniki są zawsze sprawdzonym daniem, i większość maluchów za nimi przepada. My kochamy te ultracienkie smażone prawie bez tłuszczu. Ulubione Maczków są oczywiście te z Nutellą, ale Lenka generalnie zje wszystkie, zaś Mak kocha także te z białym serem.

naleśniki z truskawkaminaleśniki z truskawkami naleśniki z truskawkami naleśniki z truskawkami