Dylemat, który spędza sen z matczynych oczy. Zagadka pradawna, konflikt nierozwiązany, z którym borykają się rodzicielki na całym świecie. Utyrane, umęczone co rano zadają sobie to samo pytanie – co ugotować na obiad? Tak, żeby dzieci zjadły i mruczały, ale dostały w tym posiłku porcję witamin i mikroskładników. Żeby wyglądało pięknie i atrakcyjnie ale ‚jadalnie’, dla 4-latka. Może buźka z ketchupu, albo palma z owoców? Myśli matka i kombinuje…
Problem staje się poważniejszy, kiedy choć jedno dziecko jest wybiórczojadkiem. Zaraża wtedy to drugie swoim kulinarnym pesymizmem i klapa murowana.

Ja walczę od lat o każdy, zjedzony przez moje dzieci, kęs warzywa czy kaszy. Dlatego jestem mistrzem eksperymentów i kiedy tylko w moje ręce wpada jakiś przepis lub książka kucharska dedykowana małym podniebieniom, klaszczę w dłonie i zabieram się do pracy. Dania staram się przygotowywać z dziećmi, żeby zarazić ich pasją do odkrywania nowych form, smaków, kształtów i faktur jedzenia (o czym pisałam już TU i TU).

Kilka dni temu otrzymaliśmy książkę „Gotujemy pełną parą. Gorączka Lodu – Disney’, której autorką jest Kasia Błażejewska – Stuhr, ekspert akcji Ruszaj się z Disney Junior. Jako pierwsze danie postanowiliśmy z młodymi przygotować wege burgera z z pieczonymi frytkami z różnych warzyw.

  • IMG_3728 IMG_3730 frytki wege, frytki warzywne frytki wege, frytki warzywne
    Składniki:

Frytki:

  • warzywa: marchew, pietruszki, ziemniaki, bataty

Burgery:

  • szklanka kaszy gryczanej (ugotowanej)
  • 250g półtłustego twarogu
  • 2 cebule
  • 10 piecarek
  • 2 jajka (jeśli masa będzie za sucha możesz dodać jeszcze jedno)

Dodatki:

  • bułka z ziarnami, pomidor, ogórek, sałata, ketchup

Frytki z warzyw:
1. Pokrój warzywa w słupki w kształcie frytek. Namocz je w lodowatej i osolonej wodzie.
2. Odsącz i przełóż do miski. Wlej 2 łyżeczki oleju- możesz też dodać jakieś zioła – i wymieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego do tem. 180C, piekarnika. na około 20 minut (po 10 min. przemieszaj je i obróć na drugą stronę). Gdy warzywa zmiękną i zaczną się lekko rumienić, możesz włączyć grzanie od góry albo funkcję przyrumieniania. Posól lekko po upieczeniu.

Burgery:
1. Przygotuj potrzebne składniki.
2. Cebulę i pieczarki pokrój i podsmaż na oleju.
3. Gdy pieczarki i cebula wystygną, zmieszaj je z kaszą, twarogiem, pestkami słonecznika i jajkami.
4. Masę dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Uformuj kotlety (dzieci bardzo chętnie Ci w tym pomogą), obtocz w tartej bułce i usmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju.
5. Bułkę z ziarnami przekrój na pół. Podpiecz jej wewnętrzne strony. Posmaruj ketchupem, włóż kotlety, następnie dodajcie to na co macie ochotę: pokrojoną sałatę, ogórka, cebulę, pomidory itp.

IMG_3812

IMG_3780 copy IMG_3784 IMG_3790 IMG_3804 IMG_3808
frytki wege, frytki warzywne, burgery wege frytki wege, frytki warzywne, burgery wege frytki wege, frytki warzywne, burger wege
Nie tylko dzieci były zainteresowane nowym daniem ;)

frytki wege, frytki warzywne, burger wege IMG_3750 IMG_3752 IMG_3754 IMG_3755 IMG_3759 IMG_3771 IMG_3818