Nie żałujcie moich dzieci, one też jedzą smakołyki – tak zawsze odpowiadam Wam na komentarze pełne troski o skradzione dzieciństwo moich dzieciaków. Wybieram po prostu zdrowsze wersje słodkości.

Kiedy piszę o zdrowych słodyczach zawsze dostaję tysiące próśb o przepis. Ciężko było mi zmotywować się do wstawiania na bloga smakołyków kiedy pościłam, więc z lekkim opóźnieniem zaczynam cykl blogowy pod zaskakującym tytułem – ‚zdrowe słodycze’. Będę Wam pokazywała słodkie przepisy, które ułatwią Wam przemyt owoców, warzyw, kasz, bakalii czy nawet fasoli! A smak… palce lizać!

Ostrzeżenie!!!  Jeżeli jesteś na samym starcie zmiany nawyków żywieniowych swoich dzieci, nowości wprowadzaj stopniowo i modyfikuj trochę przepisy. Może dodaj więcej cukru, bo – nie ma co ukrywać – dziecko, które codziennie zjadało batony, buły i lizaki, może nie odnaleźć słodyczy w cieście słodzonym… bananem. Polej czekoladą brownie jaglane – najpierw ulubioną mleczną, potem przechodź do ciemniejszej. Stopniowo. Moje dzieci zajadają się zdrowymi smakołykami, ale słodyczy sklepowych próbują sporadycznie i degustacyjnie. Jeśli u Was proporcje są odwrotne wykaż rozwagę i wprowadzaj zmiany powoli.

brownie jaglane, thermomix brownie jaglane, thermomix IMG_3145

Brownie jaglane – przepis

Dziś mam dla Was pyszny przepis na brownie jaglane. Możecie je przygotować w Thermomixie lub po prostu zblendować ręcznie wszystkie składniki na gładką masę.

Składniki:

  • 200- 220 gram suchej kaszy jaglanej
  • 150 gram substancji słodzącej (u mnie połączenie ksylitolu z cukrem kokosowym i stevią)
  • 6 jaj
  • 4 łyżki masła orzechowego (możecie dodać zmielone orzechy, zdrowe masła orzechowe typu
  • ‚orzechowy raj czy sekret’
  • 100 g gęstej części mleczka kokosowego
  • 100 g mleka roślinnego
  • 50g dowolnego oleju (u mnie ryżowy)
  • 80g kakao lub karobu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną i studzimy. W Thermomixie wszystkie składniki mieszamy ok 1-2 min na obrotach 6. Tradycyjnie zaś blendujemy (trochę dłużej) do uzyskania idealnie gładkiej masy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy około godziny na 170-180C. Odstawiamy do wystygnięcia, a potem wkładamy na 2h do lodówki.

Na zdjęciach pominęłam lodówkowy krok, żeby zrobić Wam zdjęcia zanim wrócą dzieci (i zjedzą obiekt fotografowany;)) i ciasto jest wtedy mokre i ‚trzęsące’ jak galareta. No i z lekka się rozpada. Ale smiało można je jeść. Jeśli jednak chcemy, móc je ładnie pokroić, trzeba je schłodzić. Można np. zrobić je rano, żeby wieczorem podać gościom, lub wieczorem.. żeby podać je dzieciakom na szybkie śniadanie. Zjadamy je z owocami lub – jako deser z polewą czekoladową.

Smacznego!

 

 thermomix brownie brownie thermomix

brownie jaglane thermomix brownie jaglane przepis, thermomix IMG_3158 IMG_3168

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone