1
Jeden z tych przepisów co przeleciał całe internety, ale wciąż są osoby, które go nie wypróbowały, bo martwią się, że ciasto będzie ‚zajeżdżało’ fasolówką. Dziewczyny, na moją odpowiedzialność, zróbcie raz. I nikomu nie mówcie z czego ciasto jest zrobione. Daję 100%, że ani jedna osoba nie będzie celowała w fasolę. Ciasto jest puszyste, trochę mokre i rozpływa się w ustach. Blaszka nigdy nie stoi w domu więcej niż dobę.

Brownie z fasoli

Składniki:

  • 3 małe banany lub 2 duże (muszą być super hiper dojrzałe)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • około pół szklanki cukru (u mnie mix ksylitol z cukrem koksowym)
  • półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego)
  • [możemy dodać do masy dowolne orzechy, jeśli dzieci je lubią]

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do około 170-190C (w zależności od mocy). Płuczemy fasolę i łączymy z resztą składników. W Thermomixie miksujemy minutę (obroty 5 lub 6), zaś mikserem dość długo… 5-10 min. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy około godzinę. Studzimy i zajadamy. W wersji na bogato i dla gości możemy oczywiście zrobić czekoladową polewę.

Smacznego dla małych niejadków :) !

2 3

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone