Wypieki komponuję zawsze tak, aby oprócz deseru, mogły być także posiłkiem. Używam zdrowych mąk, słodzików oraz warzyw, kaszt i tym podobnych.
W tym cieście przemycam maluchom dynię. Bo jeszcze jak marchewkę moje dzieci jadają tak dyniowej zupy nie tkną. Zaś to ciasto dzieciaki je u-wiel-bia-ją!

IMG_3338

IMG_3330

 

Składniki:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 75g mąki jaglanej
  • 75g mąki owsianej
  • 350g puree z pieczonej dyni
  • 150g startej marchewki
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki czegoś słodkiego (u mnie ksylitol na pół z cukrem kokosowym)
  • 100 g tłuszczu (masełka lub oleju kokosowego)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka sody
  • czubata łyżeczka przyprawy do piernika
    (można użyć odrobiny jakiegoś olejku zapachowego- waniliowego lub migdałowego)

Przygotowanie:

Jajka ucieramy/ubijamy z cukrem. Dodajemy resztę składników (olej/masło musi by miękkie) i mieszamy (ja w thermomixie). Blaszkę wykładamy papierem i wylewamy ciasto (na zdjęciu blaszka ok 30×30, ale jak użyjecie mniejszej to ciasto będzie po prostu wyższe). Jakkolwiek to brzmi ale moje dzieci lubią płaskie ciasta więc celowo wybieram większe blaszki (lubią zapieczone części ciasta). Pieczemy około 40 minut w 170-180C.

Smacznego!

 

IMG_3342 IMG_3348 IMG_3358 IMG_3359

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone