5 zdrowych fit dań z orkiszem, które polubią także Twoje dzieci
Kiedy człowiek postanawia się zdrowo odżywiać nagle okazuje się, że wokół niego jest masa, naprawdę masa produktów o których nigdy nie słyszał. Wystarczy wyjść poza strefę komfortu, schabowego z ziemniakami, a można odkryć raj smacznych i zdrowych produktów. Nagle okazuje się, że mąk to jest 100 rodzajów, a nie dwa. Podobnie z kaszami, ziarnami, makaronami, warzywami, owocami ect. Warto od czasu do czasu kupić jakiś produkt ‘bo się nam spodobał’ i odnaleźć do niego przepis. Takie drobne wybory mogą zrewolucjonizować nasze podejście do codziennych posiłków. Dzisiaj na tapecie mamy orkisz i placuszki orkiszowe na czele.
Ziarno w naszej rodzinie ‘wynalezione’ przez moją mamę. To ona zakochała się w chrupiących, prażonych i parowanych ziarnach orkiszu. Stały się one zamiennikiem ryżu czy kasz. W następnej kolejności w naszym domu pojawiła się mąka. Niby glutenowa, ale znacznie lepiej akceptowana przez nasz organizm. Za nią placki, omlety, wypieki. Więcej produktów orkiszowych poznałam już dzięki firmie Diogra – w tym paluszki, makarony, płatki, otręby i inne.
Dlaczego w ogóle warto zwrócić uwagę na orkisz?
“Orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka (o innej strukturze, niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów, witamin (wit. A, E, D, B1, B2, B6).Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat (rodanid) – ważny element wzmacniający i odpowiednio budujący system immunologiczny, naturalny czynnik wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Badania naukowe dowiodły, że właśnie dzięki wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju.”
Ze względu na swoje wielokierunkowe działanie polecany jest wszystkim, szczególnie zaś w następujących chorobach i dolegliwościach:
- spadek odporności, zmęczenie, spadek wydolności organizmu;
- nowotwory, choroby reumatyczne (również w profilaktyce);
- ryzyko zawału, udaru,
- choroby serca i układu krążenia;
- podwyższony poziom cholesterolu we krwi;
- utrudniona przemiana związków wapnia przy wzmożonej podatności na infekcje;
- alergie (w tym skazy białkowe);
- choroby krwi, nerek i wątroby, kamienie żółciowe, skurcze jelit, hemoroidy, biegunki, zaparcia;
- schorzenia żołądkowo-jelitowe (wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego – Crohna, celiakia), choroby przemiany materii;
- osłabienie organizmu po długotrwałym stosowaniu leków;
- nerwice, depresje, spadek nastroju;
- przy kuracji postnej w celu odbudowania sił organizmu.Więcej —> diogra.pl/content/7-orkisz
Osobiście uwielbiam orkisz za smak i poczucie sytości nawet po małym posiłku. Orkisz podkręca także metabolizm! Smakuje cudownie w daniach na słono i słodko. Zapraszam Was do przetestowania kilku moich hitów:
Fit placuszki orkiszowe z bananem
Składniki:
- 5 białek
- 2 żółtka
- 100 gram mąki orkiszowej
- 10 łyżek mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka oleju kokosowego
banan, lub inne owoce oraz jogurt/syrop z agawy na wierzch
Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. W oddzielnym naczyniu połączyć resztę składników mikserem. Następnie delikatnie dodać ubite białka. Smażyć na średnim ogniu bez tłuszczu. Placuszki orkiszowe gotowe.
Musli orkiszowe
Składniki:
- ziarno orkiszu (zalewamy na noc, potem gotujemy godzinę lub rano zalewamy wrzątkiem i po kilku h. znowu zagotowujemy. Opcji jest wiele. Ziarno ma być chrupiące, ale nie twarde. Skórka musi lekko pęknąć
- bakalie, orzechy i pestki
- łyżka miodu
- pół cytryny
Składniki mieszamy i doprawiamy cytryną wg. uznania (lub tego nie robimy jeśli nam smakuje :)).
Fit bułeczki orkiszowe
Składniki:
- 400 gram mąki orkiszowej
- 200 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki otrąb owsianych (namoczonych w połowie szklanki wody)
- pół szklanki dowolnych pestek/nasion
- szklanka wody
- 50 dag drożdży
- łyżka miodu
- szczypta soli
- łyżka oleju
W kubku mieszamy drożdże w 2 łyżkach wody, 2 łyżkach mąki z dodatkiem łyżeczki miodu. Odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce. Resztę składników mieszamy razem i dodajemy dojrzały zaczyn. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy na godzinę.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z miski i ugniatamy na stolnicy (/desce). Jeśli wciąż jest za rzadkie, podsypujemy mąką. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce (muszą tak postać jeszcze 15- 20 min.). W tym czasie smarujemy je jajkiem (/lub białkiem) i posypujemy ulubionymi nasionami. Pieczemy 30 minut w 190C (z termoobiegiem). Porcja na około 10- 15 bułeczek.
Orkisz jako zamiennik ryżu kaszy
Orkisz gotujemy jak w opisie w musli. Pasuje do mięs, ryb i warzyw.
Makaron orkiszowy z kurczakiem i brokułami
Składniki:
- makaron orkiszowy
- pół piersi z kurczaka
- mały brokuł
- jogurt grecki
- przyprawy/odrobina sera
Makaron gotujemy wg. przepisu z opakowania. Brokuł gotujemy 10 min. Kurczaka kroimy w kostkę, otaczamy w przyprawie, dodajemy brokuł, jogurt, sol, pieprz, odrobinę czosnku (opcjonalnie). Mieszamy z makaronem.
Smacznego!
Na koniec mam dla Was niespodziankę. Przy zakupach w sklepie diogra.pl na hasło “makoweczki” dostaniecie rabat 5%. Promocja ważna jest od 22.01.2016 do 24.01.2016 do godz. 23:59
Warto poznać niektóre produkty.. nie wiadomo czy smak nam spasuje, jednak dopóki nie skosztujemy nie będziemy wiedzieć..
Posiłki wykonane przez Was wyglądają smacznie.. aż zrobiłam się głodna!
Na ten głód jest rozwiązanie! :)
A już dałem się nabrać, że produkt ekologiczny.
Przepisy palce lizać!
naczytalam sie kiedys o orkiszu a ze lubie wszelkie wynalazki kuchenne to oczywiscie jadamy calkiem czesto. Jesli chodzi o make to roznicy wielkiej nie ma pomiedzy orkiszem a zwykla, ale jak ktos wrazliwy to mozna na poczatek wymieszac orkisz ze zwykla maka.
Makaron orkiszowy tez jest pyszny. Mam tez ziarna, ale leza w szafce i czekaja na zbawienie, glownie dlatego, ze dlugo trzeba gotowac.
Ale nie przesadzalabym z tymi okresleniami fit (szczegolnie przy smazonych plackach czekoladowych z bananem – swoja droga, gdzie ta czekolada?) i o przyspieszaniu metabolizmu. To weglowodany jak kazde inne pod wzgledem energetycznym.
ps. placuszki wyprobuje.
Placuszki białkowe z łyżką mąki są idealnym fit posiłkiem :)
Moja Teściowa uwielbia orkisz i mąkę z niego. Wykorzystuje ją na przykład do panierek :)
Ooo zobacz. Wypróbuję.
Zmień na biogra a nie diogra, bo nie przekierowuje na dobrą stronę :)
http://diogra.pl/ jest dobrze :)
Placuszki wyglądają smakowicie. Muszę się skusić na skosztowanie orkiszu, może I moim dzieciom posmakuje. Tylko u nas w UK klops, nie ma takich cudów jak maka orkiszowa.
Może w sklepach typu eko?
Droga Marleno, czy te wyroby są rzeczywiście bio? Czy tylko taką mają nazwę (biogra)?
Nie jestem pewna, informacja nie jest jednoznaczna http://diogra.pl/content/6-o-firmie można podpytać tu —> biuro@diogra.pl
hm…Może się nie znam na medycynie, ale jak mi wiadomo, orkisz to odmiana pszenicy i kiedy miałam nietolerancję pszenicy, nie mogłam jeść orkiszu (tak zalecił lekarz). Tak samo chorzy na celiakię nie mogą jeść orkiszu, ponieważ zawiera gluten. Więc nie wiem dlaczego firma Diogra poleca orkisz chorym na celiakię.
Przepisów jeszcze nie próbowałam, ale pewnie niedługo wypróbuję (zwłaszcza te bułeczki:). pozdrawiam :)
Orkisz ma gluten ale w mniejszych i lepiej przyswajalnych ilościach.
Daj znać jak wyszły bułeczki :)