Kuchnia

Batony orzechowe – zdrowe, proste (3 składniki), idealne do szkoły/pracy!

baton orzechowy 01

zdrowe batony orzechowe
Każda mama zapewne przyzna mi rację. Pomysły na drugie śniadania kończą się tydzień po rozpoczęciu roku szkolnego, a w plecaku zaczyna królować, stara dobra kanapka. Czasami aż mi żal mego dziecka, które – ponoć – jako jedyne nie dostaje do szkoły słodyczy. Opcje lunchowe, są bardzo ograniczone. I choć blogerzy pokazują jak to ich dzieci noszą do szkoły ryż i tortille, bądźmy poważni, różnorodność drugich śniadań nie powala. Co gorsza u dzieci, które nie jedzą śniadań w domu i trzeba im zapakować więcej prowiantu. Każdy pomysł jest na wagę złota, dlatego dziś dzielę się z Wami moim super prostym i szybkim odkryciem – zdrowe batony orzechowe. Batoniki są wysoko energetyczne i zaspakajają głód na długi czas już po jednym kawałku.

Przyrządza się je nader prosto.

Zdrowe batony orzechowe – przepis

Składniki:

  • masło orzechowe (stety, niestety najlepiej sprawdzają się te mniej ‘zdrowe’, bardziej ciągnące masła, domowe masło, lub takie bez dodatków trzeba wzbogacić o dodatkową porcję miodu i oleju koko, żeby masa się skleiła), 400g
  • 2 łyżki miodu
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Chcesz wiedzieć jak przygotować ten przepis ? Znajdziesz go, jak i wiele innych zdrowych przepisów bez glutenu, mleka i jaj, w mojej książce – Maki i ich smaki.

Uwaga! Uzależnia ;)

zdrowe batony orzechowe
Zawiniątko poniżej jest codziennym marzeniem mojego syna ;)

zdrowe batony orzechowe