Odkąd Lenka jest na pełnym bezglutenie i bezmleku, nasza inwencja twórcza w dziedzinie ogrywania tradycyjnych dań rośnie w siłę. Dzieci nieodmiennie są dziećmi i chciałyby jeść słodkie przysmaki. Takie lody na przykład (przepisy popsicles i lody) czy… gofry bezglutenowe. Te pojawiają się na kolację przynajmniej raz w tygodniu, więc przepis mamy dokładnie dopracowany. Ogólnie jest banalnie prosty i naprawdę ciężko go zepsuć cokolwiek dodacie. Czy trochę śmietanki kokosowej, tofu, jajko mniej lub więcej – ciasto wszystko przyjmie. Jedno jest pewne… nic nie zostanie na dzień następny ;)

Gofry bezglutenowe Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki z płatków owsianych (bezglutenowych.. tą mąkę mielę sobie sama)
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
    [tak naprawdę możecie użyć różnych mąk – od mieszanek bezglutenowych po gryczaną]
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki słodziwa (ksylitol, syrop z agawy, miód)
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka przyprawy ‘pumpkin spice’  (przepis –> TU)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 jaja

Przygotowanie:

Białka ubijamy, delikatnie łączymy z resztą ‘mokrych’ składnikami. Mąkę przesiewamy i łączymy resztę suchych składników z mokrymi. Dajemy ciastu odstać 15-30 min (trochę zgęstnieje). Ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Pieczemy gofry bezglutenowe w gofrownicy i podajemy z owocami albo cukrem pudrem zrobionym z ksylitolu :)

Gofry bezglutenowe Gofry bezglutenowe

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email