Każdego dnia uczę się nowych, szybkich przepisów. Codziennie pakuję coś do lunchówki, starając się, aby Lenka miała urozmaiconą dietę, mimo, że co raz więcej produktów znika z jej diety (obecnie ma nowy zakaz- na surowe owoce i warzywa). Ale te placuszki, najbardziej pancake’owe w smaku to dzieło mojej mamusi. Dzieciaki co piątek chodzą do dziadków na noc, no i muszą coś tam jeść, więc mama wymyśla nowości. I te super proste i naprawdę rewelacyjne w smaku placuszki to jej przypadkowe dzieło. Zapraszam na bezglutenowe pancakes.

Bezglutenowe pancakes

 

Bezglutenowe pancakes – przepis

Składniki:

  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
    [mąki mogą być różne.. po prostu placuszki za każdym razem będą inne]
  • 3 łyżki mąki z tapioki (ona skleja ciasto w glut :))
  • mleko roślinne
  • można dodać odrobinę proszku do pieczenia, ale nie jest to wymagane
  • wanilia burbońska lub przyprawa pumpkin spice (przepis TU)

Przygotowanie:

Wymieszać składniki łyżką (nie mikserem). Ciasto ma być gęstsze niż naleśnikowe. Takie bardziej gofrowe. I placuszki smażymy, a bardziej suszymy (bo nie używamy oleju) na teflonowej patelni. Z bliżej nieznanych przyczyn bezglutenowe pancakes są naprawdę pyszne :)

 

Bezglutenowe pancakesBezglutenowe pancakes

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email