Bezglutenowe pancakes
Każdego dnia uczę się nowych, szybkich przepisów. Codziennie pakuję coś do lunchówki, starając się, aby Lenka miała urozmaiconą dietę, mimo, że co raz więcej produktów znika z jej diety (obecnie ma nowy zakaz- na surowe owoce i warzywa). Ale te placuszki, najbardziej pancake’owe w smaku to dzieło mojej mamusi. Dzieciaki co piątek chodzą do dziadków na noc, no i muszą coś tam jeść, więc mama wymyśla nowości. I te super proste i naprawdę rewelacyjne w smaku placuszki to jej przypadkowe dzieło. Zapraszam na bezglutenowe pancakes.
Bezglutenowe pancakes – przepis
Składniki:
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 4 łyżki mąki kokosowej
[mąki mogą być różne.. po prostu placuszki za każdym razem będą inne] - 3 łyżki mąki z tapioki (ona skleja ciasto w glut :))
- mleko roślinne
- można dodać odrobinę proszku do pieczenia, ale nie jest to wymagane
- wanilia burbońska lub przyprawa pumpkin spice (przepis TU)
Przygotowanie:
Chcesz wiedzieć jak przygotować ten przepis ? Znajdziesz go, jak i wiele innych zdrowych przepisów bez glutenu, mleka i jaj, w mojej książce – Maki i ich smaki.
Polecam książki Mama Alergika Gotuje. Przepisy na dania bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne i nie wiem bezjakie jeszcze. Dużo inspiracji i pięknie wydane przy okazji. Dzieci mogą naklejać gwiazdki żeby ocenić na ile danie im smakowało. O istnieniu niektórych produktów nawet pojęcia nie miałam. Ale wskazane zamienniki, także potrawy do wykonania. Pozdrawiam.
Bardzo dziękuje wysłałam to do mojej siostry która ma córkę alergiczkę.
A czy mąkę z tapioki można czymś zastąpić??? Plis help bo takiej nie mamy
ziemniaczaną, skrobią kukurydzianą
Dziękuję 😘 proporcje 1:1?
Dziękuję bardzo 😘 a jakie proporcje? Tyle samo mąki ziemniaczanej co tej z tapioki?
skrobia kukurydziana czy ziemniaczana ma “zaglucić” ;) ciasto.. tak jak tapioka. są one wymienne (tak, wtedy 1:1)