Błyskawiczne pączki serowe – zrobisz je w 5 minut!
Przepis ciężko uznać za fit czy super zdrowy, ale w tym tygodniu większość z Was i tak sięgnie po pączka. Lepiej więcej aby był to ten domowy. Szczególnie, że przepis jest bajecznie prosty, a pączki serowe smakują wyśmienicie!
Pączki serowe – przepis
Składniki:
- 250g serka ricotta, mascarpone lub homogenizowanego
- 350g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka kefiru lub śmietany (opcjonalnie)
- nakrętka wódki (% ulotnią się w procesie smażenia)
- szczypta soli
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, po czym dodajemy resztę składników i mieszamy.
Rozgrzewamy litr oleju i mocząc 2 łyżki w wodzie, zgarniamy okrągłe, niewielkie porcje na olej. Smażymy aż się zarumienią z obydwu stron, obracając je delikatnie widelcem.
Pączki serowe są miękkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Smacznego!
Chcesz poznać inne przepisy ? Przepisy na dania bez glutenu, mleka i jaj, znajdziesz w mojej książce – Maki i ich smaki.
a makę pszenną można zastąpić inną? cudowności, zrobię na bank, tylko ten proces smażenia mnie przeraża ;) czy się nie rozpadną? :)
Hej a ile ci wyszło pączków z tego przepisu? ;)
Około 20-25
Usmażyłam, pyszne ale nie dosmażyły sie chyba bo środek wyszedł jak budyń:(smażyłam długo na ładny brązowy kolor, nie wiem czemu tak się stało wrrrr
mam pytanko czemu az litr oleju? i nie do konca chyba rozumiem o co chodzi z tym moczeniem 2 lyzek :p bede wdzieczna za dodatkowe info :)
Pączki muszą się zanurzyć, więc litr oleju jest optymalną wersją. 2 łyżki, bo jedną nabieramy ciasto, drugą spychamy. Moczymy w wodzie, żeby ciasto ładnie odchodziło.
ok juz rozumiem.:)a pytanie o alkohol to tak do calej masy dodajemy tak ? :)
tak :)
to i ja dopytam, bo lubie takie szybkie przepisy ;)
nie pryska na pol kuchni jak sie wlozy pomoczona lyzke?
I jeszcze ten alkohol – wyjdzie tez bez? Nie chce mi sie otwierac calej flaszki na pare paczkow.
Bez %%% pączki chłoną skandaliczną ilość tłuszczu. Naprawdę, po głębokim smażeniu tam już nic nie ma, bez obaw ;)
ja sie nie obawiam, po prostu bez sensu dla mnie otwierac cala butelke, ktorej nikt pozniej nie wypije, zeby odrobine dodac do przepisu.
Ale dzieki za wyjasnienie po co ten alkohol.
Zamiast wódki można dodać octu, też “odstraszy” tłuszcz ;)
oo dzieki, brzmi lepiej, a ilosc taka sama?
To jeden z moich ulubionych przepisow od dobrych kilku lat z mala roznica odnosnie lyzki moczonej w wodzie proponuje w miseczce z olejem pozdrawiam serdecznie
Chcę z Tobą zgrzeszyć!
Ja już mam wyrzuty sumienia ;) :P
Jutro sprawdzimy przepis..
Wyglądają pycha
Pączusie przepyszne :-D Dziękuję za przepis :-)
Na pewno wypróbuję :-)
Nieeeeeeeee ja mam awersje do smażenia w tzw. głębokim tłuszczu. Na pewno pyszne, ale moja fobia mi nie pozwala. W ogóle żadnych pączków nie jadam.
Też takową mam. Dlatego u nas takie akcje raz w roku ;)
Mniam mniammm zjadłabym i nie patrzyła że jestem na redukcji ;) dodatkowy trening. Skąd ten dozownik do cukru?? Poszukuję dodatków w stylu retro a do cukru brak ;0
https://www.instagram.com/p/BBNSEtqSgqt/?taken-by=makoweczki tu w komentarzach jest odnośnik do konta firmy od dozownika :)
Robiłam w ilości, jaka wystarczyła na obdarowanie rodziny znajomych sąsiadów. Banalnie proste i smaczne ;)
Mniam wyglądają pysznie spróbujemy na pewno!
Są przepyszne! Kiedyś podobny przepis był na “Klocku i kredce”, czas najwyższy zrobić do kuszek (tak, to się tam nazywało :)) drugie, nieco zmodyfikowane podejście. Dziękuję za przypomnienie!
Ej! A klocek już się nawet nie otwiera? :/
No właśnie rozpaczamy :/….
A ja od wczoraj myślę o pączkach serowych a tu proszę idealny przepis. Chyba lepiej zrobić we czwartek niz dzien wczesniej?
Tak, najlepsze się świeżutkie :)
Wyglądają świetnie. Muszę wypróbować :)
Moja babcia takie robiła! <3
Moja robiła takie –> https://makoweczki.pl/oponki-doughnuty-pampuchy/ :)
Marlenko, a czy moze byc taki ser zmielony jak na sernik? Akurat taki mam w lodowce i zastanawiam sie czy moge go wykorzystac :)
Justyna —> https://makoweczki.pl/oponki-doughnuty-pampuchy/ na końcu tego wpisu jest odnośnik do bloga mojej przyjaciółki i tam jest przepis z twarogiem :)
Pączki wyszły przepyszne!! Mąż zszokowany, że potrafiłam upiec takie pysze pączki (ja jestem antytalent pieczeniowy). Stwierdziliśmy, że sto razy lepsze niż sklepowe.
Potwierdzam, są bardzo smaczne, szczególnie, gdy teściowa upiecze ;)
Matkoboskoczestochosko! wyszły! nie do wiary! dzisiaj zabieram się za hurt- na jutrzejszą choinkę syna :-)
A cukier puder do masy czy do posypania?
Świeżo zrobione! :) pycha :))
zrobilam, ale takie sobie wyszly – przede wszystkim masa byla bardziej zwarta (mam wage kuchenna, wiec nic nie namieszalam w przepisie) i porobilam male kuleczki zamiast nakladac lyzka. Ladnie sie usmazyly, ale srodek byl nadal surowy choc wierzch mocno usmazony.
Wpadlam na pomysl zrobienia obwazankow zamiast kulek i te sie dosmazyly w srodku i byly calkiem smaczne.
Ważna jest temp. oleju. Jak miałaś za gorący to kulki się szybko pieką na zewnątrz a pozostają surowe w środku.
Mi tez w srodku sie nie dosmazyly:((( robilas na indukcji??na ile mialas ustawione pole?? Bo ja na 6 i mimo wszystko srodek surowy:(( zaraz wezme sie zs kolejna partie, tym razem z serkiem danio bo nie mam juz mascarpone
Na początku na 7 a jak potem olej był gorący to na 5. I kulki takie jak mini – pączki.