Brownie z fasoli – przepis
Jeden z tych przepisów co przeleciał całe internety, ale wciąż są osoby, które go nie wypróbowały, bo martwią się, że ciasto będzie ‘zajeżdżało’ fasolówką – brownie z fasoli. Dziewczyny, na moją odpowiedzialność, zróbcie raz. I nikomu nie mówcie z czego ciasto jest zrobione. Daję 100%, że ani jedna osoba nie będzie celowała w fasolę. Ciasto jest puszyste, trochę mokre i rozpływa się w ustach. Blaszka nigdy nie stoi w domu więcej niż dobę.
Brownie z fasoli
Składniki:
- 3 małe banany lub 2 duże (muszą być super hiper dojrzałe)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao lub karobu
- około pół szklanki cukru (u mnie mix ksylitol z cukrem koksowym)
- półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego)
- [możemy dodać do masy dowolne orzechy, jeśli dzieci je lubią]
Przygotowanie:
Chcesz wiedzieć jak przygotować ten przepis ? Znajdziesz go, jak i wiele innych zdrowych przepisów bez glutenu, mleka i jaj, w mojej książce – Maki i ich smaki.
Smacznego dla małych niejadków :) !
Zrobiliśmy to ciasto na jedną imprezę, pytaliśmy po kolei gości z czego jest zrobione – nikt nie zgadł ;)
przetestuje, ale ile gramow ma twoja puszka fasoli?
I to miksowanie mikserem – to ma byc zblendowana papka czy kawalki fasoli powinny byc wyczuwalne?
Matko nie wiem ile ma puszka. Chyba mają jeden rozmiar, taki kukurydziany? ;)
nie, jest kilka rozmiarow i puszek z fasola i puszek z kukurydza w zaleznosci od sklepu a na dodatek co kraj to obyczaj.
Sprawdziłam. 400g
dzieki!
Blaszka jakich rozmiarow?
30 x 10 cm jest super ale wiesz.. po prostu będzie inna wysokość.
Jeszcze nigdy nie robiłam tego ciasta, a to wygląda apetycznie i mokro – co najbardziej istotne w Brownie:-) Spróbuję na pewno, a jak będzie takie, jak mówisz, podzielę się z receptą na moim blogu. Pozdrawiam!
Sorry, ale fasola z puszki nie jest zdrowa… rozumiem, ze to wlasnie ten składnik sprawia, ze ciasto jest nazwane “zdrowym”.
Jakby nie było, to wciąż lepsza wersja niż tradycyjne ciasto … ;) sorry
mozna ugotowac fasole
Musze koniecznie wypróbować :) Tak, żeby dzieci fasoli nie zdążyły zobaczyć :) inaczej nie będą lubić, podobnie jak cebuli czy pieczarek :) czego oczywiście nie lubią tylko wtedy, gdy wiedzą, że są :)
Jadłam i muszę przyznać, ze jest smaczniejsze niż to tradycyjne