Chipsy jabłkowe
Jedną z moich ulubionych fit – przekąsek są chipsy jabłkowe. Mają one jedną wadę. Cena paczki chipsów zrobionej z jednego jabłka waha się między 3 a 4 zł. Zakładając, że jedną paczką się nie najemy, a podjadają je chętnie także dzieci, koszt robi się nieciekawy. Warto więc nauczyć się w wolnej chwili przyrządzać takie chipsy samodzielnie. Jest to czaso ale nie praco – chłonne. Możliwe do wykonania nawet jeśli nie posiadamy suszarki.
Chipsy jabłkowe – przepis
Przepis:
- kilka jabłek
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 70C (z termoobiegiem) i … czekamy. Dwie – trzy godziny. Zjadamy ze smakiem :) . Chipsy jabłkowe można posypać cynamonem. Mmmmmm…
PS – powiedziałabym jak je przechowywać, ale nie sądzę, że cokolwiek Wam zostanie ;)
Taca/talerz- amazingdecor.pl
Witaj! Muszę spróbować, bo suszarka do owoców miewa humory. A jak je najlepiej przechowywać, no powiedz ;) Poważnie pytam! Pozdrawiam. Lenka
Jeśli wysuszysz na chipsy to można w pudełku typu curver.
Zaś jak zostały lekko miękkie to lepiej ich nie zamykać szczelnie.
o! chyba zrobię :) aktualnie misja zdrowe żywienie także chętnie spróbuję :)
Misja u mnie od kilku m-cy :)
ja od ok miesiąca, kiedyś wiecznie nicniedające diety, a teraz postanowiłam zmienić styl żywienia, ćwiczę codziennie, także mam tę moc! :D
obyśmy wytrwały w dobrych postanowieniach :)
Zrobiło się zdrowo i pysznie.
Może sama się zaraz skuszę i zrobię…
Pozdrawiam
Salusiowo.blogspot.com
Polecam! :)
Marleno.. wiem pewnie wiele osób pisze, aż masz tego dość _zapraszam do siebie.. powstał nowy post, jednak muszę uprzedzić tylko dla osób o mocnych nerwach.. jeśli planujesz 3 makóweczke też nie odwiedzaj mnie… :)
http://salusiowo.blogspot.com/2016/01/realia-ciazy.html?m=1
Kilka razy przymierzałam się juz do tych chipsów, ale zawsze było coś… moje dzieci uwielbiają takie przekąski. Chyba jednak zrobie ten krok i dziś przygotuję
koniecznie.. ‘same się robią’, więc warto zaryzykować ;)
A ile ciągnie gazu piekarnik włączony 2-3 godziny? :P
My zostawiamy jabłka na kaloryferze. Trwa to kilka dni, ale jest taniej, bo i tak w mróz trzeba ogrzać dom.
Gaz to taki ogólny koszt ;) .. Przecież piekąc mięso nie doliczasz sobie 2zł za gaz ;)
Zaś 10zł / dzień na chipsy to już czuć i widać.
corka robila w szkole, do tego do przechowywania uszyli woreczki lniane. Pysze byly.
Czasem tez kupowalam ale zaprzestalam po tym jak sie doczytalam kalorycznosci. A myslalam, ze mozna je wcinac bezkarnie!
Ale na pewno zdrowsze od wielu innych przegryzek.
Nim woreczki i pudełka nigdy nie potrzebne, bo 2 blaszki to na 1 wieczór na 4 buzie ;)
pyszne byly czipsy, nie woreczki ;)
Polecam chipsy z buraków :) też pyszne i słodkie. Przepis podobny tylko ja piekę w wyższej temp ale krócej :)
Spróbuję i z marchewy na lubię :)
Zdecydowanie też przepadam za takimi zdrowymi przekąskami, ale chipsów jabłkowych jakoś jeszcze sama nie próbowałam zrobić, a to okazuje się być takie proste! Czas to nadrobić:) Pozdrawiam ciepło.
jak się pracuje w domu albo ma wolne weekendy to śmiało można powiedzieć, że “samo się robi” ;)
Właśnie ostatnio zajadałam się takimi domowymi chipsami autorstwa babci mojego męża. Uwielbiam takie łakocie. Czas więc spróbować samemu. A próbował ktoś zrobić samemu chipsy bananowe?
Cynamon koniecznie! Pycha.
Kiedyś robiłam takie chipsy, bo bardzo je lubię. Wkurza mnie jedynie to, że tak długo trzeba trzymać je w piekarniku. Kiedyś już nawet próbowałam użyć do tego suszarki do owoców/grzybów, ale czas wydłużył się jeszcze bardziej. Teraz robię je raz na rok, tak samo jak suszone pomarańcze :)
bardziej ekonomicznym sposobem jest suszenie na kaloryferze :) Ale piekarnik szybszy :)