Ciasto drożdżowe z truskawkami

Pamiętacie jak ostatnio pisałam Wam o moim wspomnieniu z dzieciństwa w kontekście maślanych wypieków z Valio (TU)? Była to babcina drożdżówka. Pachniał nią cały dom. Dostawaliśmy do niej z kuzynami, po szklance mleka i skubaliśmy po kawałku palcami. Jej maślany smak pozostał nam wszystkim w pamięci. Wraz z moją mamą, czyli babcią dla moich dzieci, postanowiłyśmy odtworzyć ten zapach i smak, jako, że moja babcia nie zdążyła tego zrobić. A tradycja w rodzinie pozostać musi, robimy ciasto drożdżowe z truskawkami.
Moja babcia robiła ją ‘na sucho’ bez owoców, ale jeśli dodamy do niej truskawki czy rabarbar wychodzi smaczne i piękne ciacho, którym możemy podjąć gości w weekendowe, wakacyjne popołudnie. Możemy zapakować je też na wynos, na rowerową czy pieszą wycieczkę, a potem cieszyć się tym smakiem i zapachem słuchając śpiewu ptaków czy szumu lasu.. Ok, rozmarzyłam się…
My tym razem we trzy – babcia, ja i Lenka – zjadłyśmy ją na tarasie. Ptaki też śpiewały! Żeby było ‘zabawnie’ okazało się, że Lenka nigdy nie jadła drożdżówki (a przynajmniej nie za swojej pamięci) i dosłownie mruczała pochłaniając swój kawałek. Mówię Wam, nie zrobiłabym na niej takiego wrażenia podając najlepszy tort ;)
Ciasto drożdżowe z truskawkami – przepis
Ciasto drożdżowe z truskawkami jest proste wykonaniu, choć polecam zrobić podwójną porcję i dwie blachy.. bo znika zanim tata wróci z pracy do domu ;)
Do przygotowania ciasta i kruszonki użyłam klasycznego masła fińskiego premium od Valio, które dzięki swojej naturalności i wysokiej jakości, nadaje wypiekom niezapomniany, pyszny maślany smak.
Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży
- szklanka cukru brązowego (kolejnym razem spróbuję z ksylitolem)
- szklanka mleka, ciepłego (kolejnym razem spróbuję z mlekiem roślinnym)
- kostka masła premium Valio
- 3 jajka
- 5 szklanek mąki tortowej (ja użyłam orkiszowej bio)
- szczypta soli
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g zimnego masła premium Valio
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- truskawki albo rabarbar (lub inne owoce sezonowe)
Przygotowanie:
W dużej misce kruszymy drożdże i zalewamy lekko ciepłym mlekiem. Wsypujemy cukier i mieszamy. Wlewamy roztrzepane wcześniej jajka i rozpuszczone ówcześnie masło. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, wszystko lekko mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Przygotowujemy w międzyczasie kruszonkę łącząc składniki i rozdrabniając między palcami. Po tym czasie składniki łączymy ręcznie lub mikserem i przekładamy do blaszki (ok 30×30) wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem (można też wysypać lekko, bułką tartą albo manną). Układamy truskawki, i opruszamy kruszonką. Pieczemy 50 min. na 180C (sprawdzamy środek patyczkiem).
Podajemy z mlekiem i masą miłości <3
Propozycje na inne naturalnie maślanie przepisy znajdziecie tu: https://www.valio.com/polska/przepisy/
Chyba drożdży dużo za dużo
Drożdży 50 dag to za dużo- chyba 50 g
50 dag a nie 50 g?
Witaj. Ile mleka? Bo chyba wkradl sie blad. Jutro napewno zrobie. Mniam
Super przepis, pięknie opisany i sfotografowany wpis. Mam jedną prośbę o konsekwencję w posługiwaniu się wybraną miarą w opisie ilości składników. Wszystko jest opisane wagowo, oprócz mąki, której ilość jest przeliczona na szklanki. Taki wyjątek wprowadza niepotrzebne zamieszanie, mnie osobiście często zniechęca do realizacji przepisu.
będę pamiętać :)
Właśnie zrobiłam ciasto i czekamy :) A mnie osobiście super pasuje że szklankami składniki opisane przynajmniej zrobiłam nie szukając jakiś przeliczników ile gr to ile szklanek czy łyżek ;)
Mam pytanie – co to znaczy, że “wlewamy (…) rozpuszczone ówcześnie masło” – tzn masło mamy podgrzać i rozpuścić, czy po prostu ma być miękkie, w temp. pokojowej?
chodzi o tłuszcz – zakładam, że Ci którzy nie mogą mleka (masła) to sobie zamienią na olej. Ma być miękkie lub lejące :)
Pół kostki drożdży , to zdecydowanie zbyt dużo. Spokojnie można zredukować tą ilość do połowy.
dziękuje za informację. my z mamą chciałyśmy uzyskać efekt wysokiej drożdżówki :) stąd takie proporcje.
Witam
Zachęciłaś mnie do ciasta i w najbliższy weekend zrobię ciasto drożdżowe, ale jak dla mnie to wole opcje mniej kaloryczna z mniejsza ilością masła
Lubię takie inspiracje dzięki ładnym zdjęciom aż się chce coś zrobić
Nie zamieniaj cukru ma ksylitol bo drożdże nie wyrosną!
dziękuję za informację. właśnie tego się obawiałam :)
Wow. Hehe szkoda, że nie ma możliwości dodawania zdjęć w komentarzach. Moja drożdżówa ma 15 cm wysokosci ;) mega wielka.
Wohooo! Babcia G. byłaby z Ciebie dumna :D
Uwielbiam ❤❤❤ jest przepyszna ❤❤❤
Najlepsza ever. Dziekuje😘