Kuchnia

Pumpkin pie – najlepsze amerykańskie ciasto dyniowe

Pumpkin pie - najlepsze amerykańskie ciasto dyniowe 02


Amerykanie  mają kilka flagowych ciast – oczywiście apple pie, czyli polskie ciasto dyniowe (niestety jabłecznika nie lubię w żadnej wersji), pecan pie i – moja miłość – pumpkin pie! Kiedy pierwszy raz go spróbowałam na thanksgiving bodajże, aż mi szczęka na podłogę opadła! Było delikatne, rozpływające się w ustach, wyśmienite, nie przypominające niczego co jadłam wcześniej. Bo w naszym kraju tradycyjnego ciasta dyniowego po prostu nie ma. A szkoda! Pumpkin pie jest grzechu warte!

Pumpkin pie

Amerykanie robią je oczywiście w wersji bardzo amerykańskiej – gotowy spód, dynia z puszki + skondensowane mleko. Oczywiście smakuje ono doskonale jak to bywa z wyrobami sztucznymi – niewiadomo dlaczego, ale pycha. Szczęśliwie w PL nie mamy takich gotowców, więc dynię trzeba upiec sobie samemu. Ale to wciąż wybitnie proste i niewymagające ciasto. Zaskoczcie swoją rodzinę i znajomych!

PS. za 8 dni zjem je w oryginale w NY!!! Pozwalam zazdrościć :P

pumpkin pie, ciasto dyniowe, dynia przepisy, co zrobić z dynią, pumpkin pie recipe
Ciasto dyniowe – przepis

Spód, kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 gram cukru pudru
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 5 łyżek lodowatej wody

Składniki łączymy razem, ugniatamy kulę i wkładamy do lodówki na 1-2h. Następnie lekko rozwałkowujemy u ‘wyklejamy’ dno foremki (tak, żeby brzegi u góry nie były cieniutkie) i nakłuwamy dno widelcem. Pieczemy 15 minut w ok 200-220C

Wypełnienie:

  • 2 szklanki ugotowanej/upieczonej i zmiksowanej dyni
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • opakowanie serka (Philadelphia)
  • mały kubeczek śmietanki kremówki
  • 2 roztrzepane jaja
  • pumpkin spice (ja zamówiłam gotowca z USA ale —-> TU pisałam jak ją zrobić) – łyżeczka (chyba, że lubicie mocniej przyprawione to za kolejnym razem dodacie więcej :))

Składniki łączymy w kolejności z listy na gładką masę. Wlewamy na podpieczony spód. Pieczemy 15 minut w temp 220C, a potem 30 min w temp. 180C. Podajemy schłodzone (z bitą śmietaną). Gotowe ciasto dyniowe :). Mój mąż nie mógł się od niego oderwać, dokrajał kawałek za kawałkiem. Naprawdę smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.

amerykańskie pumpkin pie, ciasto z dynią, przepisy dynia, dynia, hokkaido, pumpkin pie recipe

Więcej przepisów na pyszne ciasta: