Pumpkin pie – najlepsze amerykańskie ciasto dyniowe
Amerykanie mają kilka flagowych ciast – oczywiście apple pie, czyli polskie ciasto dyniowe (niestety jabłecznika nie lubię w żadnej wersji), pecan pie i – moja miłość – pumpkin pie! Kiedy pierwszy raz go spróbowałam na thanksgiving bodajże, aż mi szczęka na podłogę opadła! Było delikatne, rozpływające się w ustach, wyśmienite, nie przypominające niczego co jadłam wcześniej. Bo w naszym kraju tradycyjnego ciasta dyniowego po prostu nie ma. A szkoda! Pumpkin pie jest grzechu warte!
Pumpkin pie
Amerykanie robią je oczywiście w wersji bardzo amerykańskiej – gotowy spód, dynia z puszki + skondensowane mleko. Oczywiście smakuje ono doskonale jak to bywa z wyrobami sztucznymi – niewiadomo dlaczego, ale pycha. Szczęśliwie w PL nie mamy takich gotowców, więc dynię trzeba upiec sobie samemu. Ale to wciąż wybitnie proste i niewymagające ciasto. Zaskoczcie swoją rodzinę i znajomych!
PS. za 8 dni zjem je w oryginale w NY!!! Pozwalam zazdrościć :P
Ciasto dyniowe – przepis
Spód, kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 gram cukru pudru
- 0,5 kostki zimnego masła
- 5 łyżek lodowatej wody
Składniki łączymy razem, ugniatamy kulę i wkładamy do lodówki na 1-2h. Następnie lekko rozwałkowujemy u ‘wyklejamy’ dno foremki (tak, żeby brzegi u góry nie były cieniutkie) i nakłuwamy dno widelcem. Pieczemy 15 minut w ok 200-220C
Wypełnienie:
- 2 szklanki ugotowanej/upieczonej i zmiksowanej dyni
- szczypta soli
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- opakowanie serka (Philadelphia)
- mały kubeczek śmietanki kremówki
- 2 roztrzepane jaja
- pumpkin spice (ja zamówiłam gotowca z USA ale —-> TU pisałam jak ją zrobić) – łyżeczka (chyba, że lubicie mocniej przyprawione to za kolejnym razem dodacie więcej :))
Składniki łączymy w kolejności z listy na gładką masę. Wlewamy na podpieczony spód. Pieczemy 15 minut w temp 220C, a potem 30 min w temp. 180C. Podajemy schłodzone (z bitą śmietaną). Gotowe ciasto dyniowe :). Mój mąż nie mógł się od niego oderwać, dokrajał kawałek za kawałkiem. Naprawdę smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
Więcej przepisów na pyszne ciasta:
ja juz standardowo – ile wazy maly kubeczek kremowki`? Bo kostki masla to jeszcze pamietam ile w pl maja. Robilas moze z ksylitolem?
Udanego wyjazdu!
A pumpkin spice tak kiedys zachwalalas, ze jak ujrzalam w usa to kupilam az dwa opakowania! I leza. Dobrze, ze mi przypomnialas, ze musze je wykorzystac :)
:D ja już z Tobą nie mogę ;) … ale serio jak dodasz mały większy albo mały mniejszy to ciasto i tak wyjdzie, serio ;). Ale sprawdzę następnym razem.
Z ksylitolem nie robiłam, bo boję się zaburzyć smaku. Przyprawa uzależniająca. Szczególnie od października do stycznia. Potem jakoś czar pryska.. do następnego piźniernika :P
wiesz, kiedys dostalam od kogos ksiazke kucharska w prezencie – tam wszystko bylo na paczki, opakowanie i puszki. Ksiazki sie pozbylam, nie wykorzystalam ani jednego przepisu, bo co kraj to obyczaj i te paczki sa inne.
No dobra, dynie mam na sobotniej liscie zakupow.
ps. serek philadelphia jest w trzech rozmarach ale domyslam sie, ze nie chodzi tu o ten najwiekszy :D
Ja w Polsce mieszkam! Tu mamy cały 1 serek :P w 1 opakowaniu ;)
ale masz wierne czytelniczki z calego swiata!