Czy możecie w to w ogóle uwierzyć, że o 3-4 miesiącach diety Lenki, nie pamiętamy nawet jak to było wcześniej? Nikt o tym nie rozmawia, nie analizuje. Mama moja jak dzwoni, że ma obiadek dla nas to zawsze w dwóch wersjach. Teściowa pokupowała odpowiednie mąki i mleka. My  mamy bezglutenowo – bezmleczny zapas artykułów na II wojnę światową ;).

Sama Lenka także już nawet nie wspomina ‘życia przed dietą (ŻPD ;)). Kiedy prosi o jedzenie, wybiera coś z obrębu rzeczy dozwolonych. Jak chce jakiś smakołyk, to mówi, że zjadłaby coś słodkiego i wtedy moja głowa w tym, żeby ją zaskoczyć jakąś nowością.

I powiem Wam, że wszystko siedzi w naszych głowach. Zmiana nawyków żywieniowych jest naprawdę prosta. Wszystko siedzi w naszych głowach. Kiedy powód jest poważny – zdrowotny najczęściej i MUSIMY zmienić dietę, okazuje się, że po 2-3 miesiącach nie wiemy nawet co dokładnie nas martwiło. Może być smacznie, prosto i radośnie. I w duchu tej energii mam dziś dla Was przepis na domowe Bounty <3

domowe bounty, zdrowy baton kokosowy domowe bounty, zdrowy baton kokosowydomowe bounty, zdrowy baton kokosowy

Przepis na domowe Bounty

Składniki:

  • 600g wiórków kokosowych
  • łyżka oleju koko
  • 5 łyżek mleka koko (gęstej części)
    (jeśli w domu macie tylko wiórki bez mleka czy oleju, przepis także się uda!)
  • płynne słodziwo (u nas syrop z agawy) – wg uznania (spróbujcie masę, przed formowaniem batoników)
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej Lindt (ona nie ma mleka!)

Przygotowanie:

400g wiórków  blendujemy na gładką masę (najłatwiej w TM) aka ‘masełko’. Dodajemy olej i mleko i słodziwo, dalej miksując. Następnie wsypujemy pozostałe 200g suchych wiórków i mieszamy już łyżką. Formujemy batoniki/kulki i wkładamy do zamrażalnika na 10 min. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Wyjmujemy batoniki i polewamy je czekoladą (ja używałam gumowego pędzelka do rozprowadzenia czekolady) z jednej strony i znowu do zamrażalnika. Po ok 10-15 min, obracamy batoniki i oblewamy czekoladą z drugiej strony. Kiedy czekolada zastygnie można zjadać ze smakiem. Przechowujemy je w lodówce. Jeśli dla małego dziecka są za twarde to warto a) zrobić je cieńsze b) wyjąć z lodówki na 30 min. przed podaniem.

Smacznego!

domowe bounty, zdrowy baton kokosowy, przepis

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email