Kuchnia

Domowe popsicles – bez mleka i cukru. Przepyszne!

domowe popsicles 02

Lato to bezwzględnie czas lodów. Dzień bez loda dniem straconym :D
Co jeśli jednak nie chcemy, żeby nasze dzieciaki jadły płynny, zmrożony cukier? Odpowiedzią są – domowe sorbety. Od kilku lat królują one w naszym domu w setkach wersji. Dziś przepis na popsicles (sorbety?). Chyba nie ma dobrego tłumaczenia z amerykańskiego na nasz – chodzi o lody z mrożonej, często kolorowej i super słodkiej… wody. Słynny ‘Kaktusek’ którego moje dziecko uwielbia. Jako, że wolę aby jadła zdrowsze wersje różnych produktów wymyśliłam domowy popsicle – kolorowy, owocowy, zimny i słodki, czyli idealny na wakacyjne poranki/południa/wieczory.

Domowe sorbety – przepis

Składniki:

  • dowolne, słodkie owoce
  • woda kokosowa
  • odrobina syropu z agawy (my nie potrzebujemy, ale jeśli będziecie robić lody po raz pierwszy, możecie trochę dosłodzić wodę koko, żeby maluchy nie dostały szoku ;))

domowe sorbety, zdrowe lody, zdrowy sorbet, popsicles zdrowe lody, zdrowy sorbet, popsicles

 

Przygotowanie:

Chcesz wiedzieć jak przygotować ten przepis ? Znajdziesz go, jak i wiele innych zdrowych przepisów bez glutenu, mleka i jaj, w mojej książce – Maki i ich smaki.

 

domowe sorbety, zdrowe lody, zdrowy sorbet, popsicles domowe sorbety, zdrowe lody, zdrowy sorbet, popsicles
Od jakiegoś czasu odwiedza nas Stella z Las Vegas – jeśli jej, amerykańskiemu dziecku wychowanemu na glutaminianie sodu i cukrze smakowały, to każdemu posmakują!

PS- w wersji super niezdrowej, powiedzmy na imprezę, możecie włożyć do foremek żelki i zalać Sprite’em. Wyglądają podobnie – pysznie i kolorowo.