Domowe popsicles – bez mleka i cukru. Przepyszne!

Lato to bezwzględnie czas lodów. Dzień bez loda dniem straconym :D
Co jeśli jednak nie chcemy, żeby nasze dzieciaki jadły płynny, zmrożony cukier? Odpowiedzią są – domowe sorbety. Od kilku lat królują one w naszym domu w setkach wersji. Dziś przepis na popsicles (sorbety?). Chyba nie ma dobrego tłumaczenia z amerykańskiego na nasz – chodzi o lody z mrożonej, często kolorowej i super słodkiej… wody. Słynny ‘Kaktusek’ którego moje dziecko uwielbia. Jako, że wolę aby jadła zdrowsze wersje różnych produktów wymyśliłam domowy popsicle – kolorowy, owocowy, zimny i słodki, czyli idealny na wakacyjne poranki/południa/wieczory.
Domowe sorbety – przepis
Składniki:
- dowolne, słodkie owoce
- woda kokosowa
- odrobina syropu z agawy (my nie potrzebujemy, ale jeśli będziecie robić lody po raz pierwszy, możecie trochę dosłodzić wodę koko, żeby maluchy nie dostały szoku ;))
Przygotowanie:
Chcesz wiedzieć jak przygotować ten przepis ? Znajdziesz go, jak i wiele innych zdrowych przepisów bez glutenu, mleka i jaj, w mojej książce – Maki i ich smaki.
Od jakiegoś czasu odwiedza nas Stella z Las Vegas – jeśli jej, amerykańskiemu dziecku wychowanemu na glutaminianie sodu i cukrze smakowały, to każdemu posmakują!
PS- w wersji super niezdrowej, powiedzmy na imprezę, możecie włożyć do foremek żelki i zalać Sprite’em. Wyglądają podobnie – pysznie i kolorowo.
Wstawiamy do zamrażarki raczej😊😉😘wyglądają nieziemsko, czas na przetestowanie 😉
Fajny pomysl!
p.S. Mieszkam w USA i moje dziecko nie jest wychowane na glutaminianie sodu i cukrze, odzywiamy sie bardzo zdrowo!
To takie moje stereotypowe nadużycie ;)
Naprawdę fajny pomysł, świetnie to wygląda :)
uwielbiam takie przysmaki
Da się wodę kokosową zastąpić czymś innym zdrowym (może sokiem aloesowym?)? Nie wiem jak smakuje zamrożona woda kokosowa (boje się spróbować) ale nie zamrożona jest ochydna (nie smakuje ani dla mnie, ani moim dzieciom) :/
Dobry, prosty przepis ;))