Moje ulubione dania Meksykańskie
W końcu nadeszły długo wyczekiwane upały. Póki co jeszcze się nimi cieszymy, planujemy wyjazdy i kąpiele we wszystko-jedno-jakich akwenach wodnych W końcu nadeszły długo wyczekiwane upały. Póki co jeszcze się nimi cieszymy, planujemy wyjazdy i kąpiele we wszystko-jedno-jakich akwenach wodnych. Skóra wciąż tylko lekko zarumieniona, zaś odzienie lekkie i zwiewne. I właśnie w takich warunkach przyrodniczo – pogodowych, szczęśliwie mi oraz wielu innym osobom odechciewa się… jeść.
No, a przynajmniej zapychać się kanapkami, czy ciężkimi polskimi obiadami. W tym czasie sięgam do sprawdzonych, letnich dań czy przekąsek.
Dziś odsłona ‘ala Mexicana’. Moje ukochane smaki, które poznałam mieszkając w USA, a które to wyszły spod prawdziwej latynoskiej ręki. W żadnej restauracji w naszym kraju, nie podano mi niczego przypominającego w smaku prawdziwe burito, taco czy guacamole, więc zaczęłam eksperymentować sama. Niektóre dania okazały się nie do odtworzenia (pewnie zw. na brak oryginalnych przypraw). Inne zaś są banalnie proste (np. nr. 1 z mojej listy).
1. Guacamole
Składniki: – avocado – pomidory – limonka – cebula – czosnek – sos tabasco/papryczki chili
Dojrzałe avocado obieramy, kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem na papkę (niektórzy blendują, jednak lepiej smakuje z małymi grudkami). Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pomidora i czosnek. Doprawiamy sokiem z limonki, sosem tabasco (lub papryczkami chili) oraz pieprzem i solą. Schłodzone zjadamy z chipsami nachos.
2. Sałatka z nachos
Składniki: – kukurydza – fasolka – sałata lodowa (albo roszponka) – ser – pomidory – pierś z kurczaka – chipsy nachos – pikantny sos meksykański (przepis np. tu)
Pierś z kurczaka smażymy i kroimy w kostkę. Ser trzemy na tarce z grubym oczkiem. Składniki układamy warstwami. Ostatnią warstwą jest sos i chipsy nachos.
3. Tortilla (z kurczakiem serem i warzywami polana kwaśnym sosem)
Składniki: – tortille (kupione lub robione w domu) – kukurydza – pierś z kurczaka – ser żółty – sałata lodowa – pomidor – avocado – śmietana / serek Philadelphia
Tortille przygotowałam w domu. Jest to naprawdę proste. Przepis i składniki banalne: 2 szklanki mąki + łyżka soli + szklanka ciepłej wody + tłuszcz (2-6 łyżek oleju lub smalcu). Składniki mieszkamy i ugniatamy aż do osiągnięcia miękkiego elastycznego ciasta. Przykrywamy i ostawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie dzielimy na kulki i wałkujemy na cienkie okrągłe placki. Smażymy na suchej patelni po około 30 sek.
Składniki nadzienia tortilli są bardzo podobne do tych z sałatki, więc warto robić dania jednocześni. Tu także układamy je warstwami, przekładając plackami tortilli. Magicznym dodatkiem jest tu kwaśny sos. W PL zaleca się go robić ze śmietany, ale w USA smakuje ona zupełnie inaczej niż w PL. Żeby uzyskać zbliżony smak mieszam śmietanę z serkiem Philadelphia (czasami także z odrobiną maślanki). Solę i odstawiamy do lodówki. Można go podawać na lub obok ukrojonego trójkącika.
Smacznego!
O kurdoza, nigdy nie robiłam tortilli z tłuszczem, zawsze mieszam mąkę pszenną z kukurydzianą, wodą i solą, a potem wałkuję i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Obowiązkowo trzymam pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły. Uwieeeeelbiam, do środka mięcho i sos czosnkowy, obok wielka micha warzyw i padam na cyce :)
Guacamole to też baja, pamiętam że po raz pierwszy dowiedziałam się o nim jako dziecko, czytając “Jezioro Szlamno” z serii “Szkoła przy cmentarzu”. Wtedy jeszcze awokado było chyba trudniej dostępne, chociaż może nie zwracałam na to uwagi jako dzieciak nie decydujący o zakupach spożywczych ;)
Ale no, narobiłaś mi ochoty na tortille przez to wszystko :P
Ze smalcem są bardziej chrupkie.
I najlepsze jet to, że czego nie wrzucisz smakuje pycha ;)
O!ja tez ostatnio szaleje po meksykansku ;D i po marokansku ;)
Makarońskie przepisy także uwielbiam! :)
3 mogłabym jeść bez ustanku, ale taką właśnie domową :) czas się odważyć na nr 1 :)
Daj znać czy smakowało! :)
Nie myślałam, że kiedyś nadejdzie taki dzień, kiedy ja będę chciała ugotować coś z Twojego przepisu. Brawo matka:)
Świat się kończy <3 :*
Tortilla uwielbiam.
Wszystko pyszne! Robię dzisiaj guacamole. I zjem chyba z zębami, żeby się nie utuczyć tymi nachosami. Plażę sobie odpuszczam z góry. Tylko driny (niskokaloryczne) i spacery :P
Ahahahah! Umarłam. Nie chudnij, bo będę się wstydzić :P
Tortilla <3 pozostałych dań nie jadłam, więc muszę wypróbować :)
guacamole kocham i ostatnio mam napad i robie bardzo czesto!
Do tego dodaje jeszcze drobno posiekana natke pietruszki.. PYCHA!!
Narobiłaś takiego smaka, że mąż właśnie stoi przy kuchni i robi tortille… uwielbiam… Jeszcze Chili Con Carne jest wyborne :) choć potem żołądek cierpi. Ślina cieknie. Ja czasami zapiekam tortille nadziana kurczakiem, czerwona fasolą, kukurydzą i pomidorkiem. Posypuje wszystko czerwoną cebulą, serem feta i trochę śmietany. Zapiekam aż się lekko zrumieni. Pycha.. polecam
Mmmm mniam!
Sałatkę z nachosami na pewno zapodam na następnej imprezie:) Dzięki za fajny pomysł
Smacznego! :)
Pytanie zupełnie nie kulinarne. Jakim aparatem są robione zdj na blogu? Są cudowne!
Sony A 77, obiektyw 1,4, 50mm :)
Guacamole genialne! Polecam także buritos.