Kuchnia

Mrożona latte jak w Starbucks

v5

Receptura na idealną mrożoną kawę latte według matek jest prosta. Zrobić sobie kawę, zająć się obowiązkami związanymi z dzieckiem, zapomnieć o kawie, która w międzyczasie wystyga, dodać kostkę lodu i ‘włala’. Jednak mimo wszystko ;) nie do końca smakuje ona wtedy jak te ice-coffe-shopowe. I choć receptura nadal jest banalnie prosta, wszystko należy wykonać zgodnie z opisem poniżej.

kawa mrożona latte kawa mrożona latte kawa mrożona latte

 

Mrożona latte – przepis

Przygotowanie:

Napełniamy szklankę/kubek lodem po same brzegi. Nie jedna kosteczka czy dwie kuleczki ;), lód ma wypełniać szklankę/kubek. Następnie wlewamy 4/5 schłodzonego mleka (u nas oczywiście roślinne). I do tak przygotowanego napoju wlewamy jedną lub dwie porcje espresso (może być ciepłe, prosto w ekspresu). Jeśli słodzicie, to tylko pudrem – słodzikiem lub cukrem pudrem z ksylitolu. Nic innego się nam w tym lodzie nie rozpuści.

Kawa ma być zimna, zajeżdżać wodą z lodu, porządnym espresso i mlekiem. Ideał <3 :)
Mrożona latte gotowa, smacznego!

kawa mrożona latte kawa mrożona latte