Mrożona latte jak w Starbucks
Receptura na idealną mrożoną kawę latte według matek jest prosta. Zrobić sobie kawę, zająć się obowiązkami związanymi z dzieckiem, zapomnieć o kawie, która w międzyczasie wystyga, dodać kostkę lodu i ‘włala’. Jednak mimo wszystko ;) nie do końca smakuje ona wtedy jak te ice-coffe-shopowe. I choć receptura nadal jest banalnie prosta, wszystko należy wykonać zgodnie z opisem poniżej.
Mrożona latte – przepis
Przygotowanie:
Napełniamy szklankę/kubek lodem po same brzegi. Nie jedna kosteczka czy dwie kuleczki ;), lód ma wypełniać szklankę/kubek. Następnie wlewamy 4/5 schłodzonego mleka (u nas oczywiście roślinne). I do tak przygotowanego napoju wlewamy jedną lub dwie porcje espresso (może być ciepłe, prosto w ekspresu). Jeśli słodzicie, to tylko pudrem – słodzikiem lub cukrem pudrem z ksylitolu. Nic innego się nam w tym lodzie nie rozpuści.
Kawa ma być zimna, zajeżdżać wodą z lodu, porządnym espresso i mlekiem. Ideał <3 :)
Mrożona latte gotowa, smacznego!
A jakie mleko roślinne najlepsze do kawy?
https://www.bdsklep.pl/natumi-1l-napoj-ryzowy-o-smaku-kokosowym-bio?gclid=CjwKCAjws8vaBRBFEiwAQfhs-P-MX6_HBYJTcKmA-RcKvfBcPzC1Jk2Zw6ms6byxKNLJO4_hdSKgEBoCwn8QAvD_BwE to moje ukochane. pijemy rodziną po 5 opakowań w tyg. ;)
Z przyjemnością wypróbuje ten przepis. Nie jestem zwolennikiem kawy mrożonej, gdyz wszedzie jest podawana w bardzo słodkiej wersji, za która nie przepadam. Ten pomysł spodobał mi się niezmiernie :)
narobiłaś mi smaka na taką kawkę :)
Blog modowy
Ciekawe jak mi wyjdzie :)
Przepis jest prosty a jaki smak! <3
o dzięki za przepis w strabuksie zakochałam się w cynamonowej latte, w ogóle poważniej traktuje smak kawy od czasu zakupu ekspresu, mam teraz BREVILLE Prima Latte i ciagle coś nowego serwuje znajomym
Można też posłodzić espresso, normalnie, i wtedy dodać do lodu 😉