chleb bezglutenowy, valio chleb bezglutenowy

Cofnęłam się o 100 lat! No może o 50, dla niektórych… Dla Amerykanów to pewnie o 200.
Otóż… postanowiłam zostać prawdziwą polską Maryną i piekę własne chleby. Nie od dziś, jako, że przepis na chlebek z kaszy wstawiałam już jakiś czas temu. Jednak, teraz to ja te chleby piekę każdego tygodnia. I co więcej, totalnie to uwielbiam!

Co ja się nawymyślam przepisów, nakombinuję, to świat nie widział. Za każdym razem, mimo, że staram się robić je tak samo, wychodzi coś innego. Jak doleję więcej mleka i wychodzi zbyt płynna masa, to wlewam do formy. Jak uda się, zrobić gęstą jak na pizze to formuję kulę.
Nie mam jeszcze kamieni, chlebowypiekaczy ani nawet chlebowej łychy. Piekę w piekarniku w/na blaszkach. I wychodzą takie, że żaden nigdy nie przetrwał więcej niż 2 dni.

Najlepszy chleb bezglutenowy – przepis

Składniki:

  • 400g mąki ryżowej
  • 200g mąki z płatków owsianych bezglutenowych
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g mąki z tapioki
  • 100g skrobi ziemniaczanej
  • 15g suchych drożdży
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 800ml mleka roślinnego (u mnie ryż-kokos)
  • łyżka soli

Przygotowanie:

Chcesz wiedzieć jak przygotować ten przepis ? Znajdziesz go, jak i wiele innych zdrowych przepisów bez glutenu, mleka i jaj, w mojej książce – Maki i ich smaki.

 

chleb bezglutenowy, valio chleb bezglutenowy, valio
Wersja z blaszki

chleb bezglutenowy, valio