Najlepszy chleb bezglutenowy!
Cofnęłam się o 100 lat! No może o 50, dla niektórych… Dla Amerykanów to pewnie o 200.
Otóż… postanowiłam zostać prawdziwą polską Maryną i piekę własne chleby. Nie od dziś, jako, że przepis na chlebek z kaszy wstawiałam już jakiś czas temu. Jednak, teraz to ja te chleby piekę każdego tygodnia. I co więcej, totalnie to uwielbiam!
Co ja się nawymyślam przepisów, nakombinuję, to świat nie widział. Za każdym razem, mimo, że staram się robić je tak samo, wychodzi coś innego. Jak doleję więcej mleka i wychodzi zbyt płynna masa, to wlewam do formy. Jak uda się, zrobić gęstą jak na pizze to formuję kulę.
Nie mam jeszcze kamieni, chlebowypiekaczy ani nawet chlebowej łychy. Piekę w piekarniku w/na blaszkach. I wychodzą takie, że żaden nigdy nie przetrwał więcej niż 2 dni.
Najlepszy chleb bezglutenowy – przepis
Składniki:
- 400g mąki ryżowej
- 200g mąki z płatków owsianych bezglutenowych
- 150g mąki kukurydzianej
- 150g mąki z tapioki
- 100g skrobi ziemniaczanej
- 15g suchych drożdży
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 800ml mleka roślinnego (u mnie ryż-kokos)
- łyżka soli
Przygotowanie:
Chcesz wiedzieć jak przygotować ten przepis ? Znajdziesz go, jak i wiele innych zdrowych przepisów bez glutenu, mleka i jaj, w mojej książce – Maki i ich smaki.
Wersja z blaszki
Tapioka w sensie tych małych twardych kuleczek, a nie gotowej mąki z tapioki?:)
Interesuje mnie też guma ks. – co ona daje i gdzie ją kupujesz?
Z tapioki mąka oczywiście. My już w naszej “przetwórni” codziennych produktów bezglutenowych walimy skrótami ;)
zaś gumę ksantanową po przemyśleniu wywaliałam z przepisu. Jest emulgatorem, ale jej wartości zdrowotne są wątpliwe. Nasze babcie nie używały i ja nie używałam cześniej i tak samo super chleb wyszedł.
W przepisach starszych ona wszędzie była i ją w końcu zakupiłam i ze 2x dodałam, ale po przeczytaniu wszystkich ‘przeciw’, więcej tego nie uczynię.
Żeby jeszcze rozwinąć. Guma ksantanowa jest zagęstnikiem. Więc bez niej możemy użyć trochę mniej mleka jeśli chcemy, żeby chleb był kulą. Jak w foremce to olewamy.
Ależ śliczny jest ten domek w ogródku!
Bochenek wygląda pysznie! Muszę spróbować!
Super ten bochenek chleba, taki tradycyjny chleb! Ciekawa jestem jak w smaku :)
widizałaś może http://bico-australia.pl/ ? świetnie by pasowały do Twojego stylu
Ile czasu piecze się ten chlebek czy da się pięć bez blaszki ?