chleb bezglutenowy, valio chleb bezglutenowy

Cofnęłam się o 100 lat! No może o 50, dla niektórych… Dla Amerykanów to pewnie o 200.
Otóż… postanowiłam zostać prawdziwą polską Maryną i piekę własne chleby. Nie od dziś, jako, że przepis na chlebek z kaszy wstawiałam już jakiś czas temu. Jednak, teraz to ja te chleby piekę każdego tygodnia. I co więcej, totalnie to uwielbiam!

Co ja się nawymyślam przepisów, nakombinuję, to świat nie widział. Za każdym razem, mimo, że staram się robić je tak samo, wychodzi coś innego. Jak doleję więcej mleka i wychodzi zbyt płynna masa, to wlewam do formy. Jak uda się, zrobić gęstą jak na pizze to formuję kulę.
Nie mam jeszcze kamieni, chlebowypiekaczy ani nawet chlebowej łychy. Piekę w piekarniku w/na blaszkach. I wychodzą takie, że żaden nigdy nie przetrwał więcej niż 2 dni.

Najlepszy chleb bezglutenowy – przepis

Składniki:

  • 400g mąki ryżowej
  • 200g mąki z płatków owsianych bezglutenowych
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g mąki z tapioki
  • 100g skrobi ziemniaczanej
  • 15g suchych drożdży
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 800ml mleka roślinnego (u mnie ryż-kokos)
  • łyżka soli

Przygotowanie:

Suche składniki dokładnie miksuję w Thermomix (czy innym robocie). Wyjmuję do miski i powoli dolewam ciepłe mleko. Jak zmiksujecie w robocie bo jesteście szybkie i nie doczytacie ;) to wyjdzie Wam bardziej płynna konsystencja i to też jest ok. Po prostu ulokujcie ją w blaszce (na dole wstawiam zdjęcia z bardziej płynnego chleba opieczonego w okrągłej blaszce). Natomiast jeśli chcecie bochenek okrągły to musicie powoli dolewać ciepłe mleko i przestać jak osiągnie gęstość ciasta do pizzy.
Nie ważne co Wam wyjdzie ;), posypcie po wierzchu odrobiną mąki i odstawicie na 1-2 godziny, przykryte ściereczką.

Po tym czasie nagrzejcie piekarnik na 250C,  wyjmijcie ciasto i delikatnie przełóżcie na posypany mąką czy tartą bułką (bezglutenową) blat, lub włóżcie do blaszki.
Chleb bezglutenowy pieczemy około godzinę, a początku na 220-230C, a później jak się podpiecze na 200C.
Naprawdę ciężko sprawić, że nie wyjdzie. Robiłam go na kilka sposobów i zawsze wychodzi przepyszny!

 

chleb bezglutenowy, valio chleb bezglutenowy, valio
Wersja z blaszki

chleb bezglutenowy, valio

Jeśli spodobał Ci się artykuł, podziel się z innymi ! Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email