Ortolana, sos paprykowy i słodkie papryczki w miodzie
Płynę na fali “Przetworingu“. Myśląc o tym ile dają mi przetwory wartości pobocznych (relaks, wyciszenie, duma, zapachy) zaczęłam zastanawiać się nad przekazem głównym. Czyli po co to robię i kto to będzie jadł. Wtedy drogą dedukcji doszłam, że powinnam stanowczo skupić się na sosach warzywnych i przecierach, bo te w naszym domu są lubiane i pożądane zaś do tych sklepowych nie umiem się przełamać. Postanowiłam więc zrobić własne. Najpierw wpadłam na Ortolane – przepis jednej z blogerek. Mocno warzywny, gęsty sos nadający się do makaronu, ryżu czy dań mięsnych. Lub po prostu wyjadany do kanapek czy chleba. Potem przyjaciółka dała mi spróbować swojego sosu paprykowego, przepysznego, kremowego, idealnie pikantnego.
W następnej kolejności chcę zrobić własne ketchupy, leczo i sos na makaron, w wersji pomidorowej. Macie może jakieś sprawdzone przepisy?
1. Ortolana (z przepisu Olgasmile.com)
- 1 kg cebuli
- 1,5 kg marchii
- 4 kg cukinii młodej
- 5 kg pomidorów
- 300 ml koncentratu pomidorowego
- 1 ostra papryczka
- 1 lub 2 czubate łyżki słodkiej papryki
- 2 czubate łyżki cukru, (jeżeli pomidory nie są dostatecznie słodkie)
- 1 główka czosnku
- 250 ml oleju
- 4 łyżki soli
Jak ją przyrządzić przeczytacie —-> TU
2. Sos paprykowy
Absolutny hit! Żeby było zabawnie w tym roku robiła go także moja teściowa i odkryłam to dopiero kiedy dałam PT spróbować swojego sosu.. A on orzekł, że już taki jadł- maminy!
To sos, który długo nie stoi. Szybko wypiera inne sosy, bo jest pyszny jak ketchup ale także ostry jak musztarda. Niebo w gębie i pasuje do wszystkiego – kanapek, makaronu, ryżu czy jako dodatek do dań.
Przepis:
- 3kg papryki
- 6-8 sztuk ostrej
- 3 główki czosnku
- 3/4szkl. octu
- 3łyżki soli
- 0,5 szkl. oliwy
- 600g koncentratu pomidorowego
- 0,4kg ksylitolu
Papryki i czosnek zmielić w malakserze i gotować 20 minut żeby odparowały. Następnie dodać resztę składników i znowu gotować 20 min. Nakładać gorące do wyparzonych słoików.
3. Słodkie papryczki z miodem
Zalewa do papryki:
- 2 litry wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 2 płaskie łyżki soli
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki miodu,
Na można na wierzch dodać plaster cebuli lub czosnku. Paprykę zalewać wrzątkiem. Nie gotować.
Najlepszy sos do makaronu i pizzy jest u mnie ;)
http://szalonooka.pl/sos-pomidorowy-do-pizzy-i-sphagetti/
A ja mam pytanie gdzieś kuźwa dorwała te słoiczki! Boskie są też chce! ;)
Słoiki ‘WECK’ z allegro lub http://www.garneczki.pl/produkty/?searcher=weck :)
A sos chętnie wypróbuję <3
skąd takie proste a zarazem ładne słoiki?
Słoiki ‘WECK’ z allegro lub http://www.garneczki.pl/produkty/?searcher=weck
Szalejesz widzę :D ja też właśnie płynę na fali przetworingu.. kombinuję, łączę.. zakręcam, naklejam etykiety.. się dzieje :D kocham to :D
Mam pytanie, czy przed zieleniec papryki obierz ze skóry?
Chyba słownik podmienił jakieś słowo na ‘zieleniec’ ale w żadnym przepisie papryki nie obierałam ze skórki ;)
Sos z papryki robi się u mnie bardzo podobnie,zrezygnowaliśmy z oleju, ale za to dodajemy opakowanie suszonej bazylii i oregano. Pycha !
Jejku będę chora,jestem chora,nie mam weków.Ortolana piękna,sos paprykowy z chęcią bym wypróbowała.Na pewno zrobię bulionetkę,ale to przy tych to kropla w morzu…
Gratuluję i zazdroszczę w pozytywnym tego słowa znaczeniu:))
hmmm mam pytanie co do Ortolany bo się napaliłam. Pytanie może mało inteligentne, ale co tam ;)
Jak już obiorę pomidory ze skórki i mam je gotować z papryką to rozumiem, że normalnie we wrzątku si? posolonym? Przed blendowaniem wodę odlać?
U mnie na przepisie nie musi być jedynie “włącz palnik” bo to jeszcze ogarnę ;)
Jak pomidory są obrane to od razu się robi dużo ‘naturalnej’ wody. Nie trzeba dolewać. Jak zblendujesz to to w ogóle jest wodniste :)
Na jaką ilość papryki ta zalewa? Sos paprykowy również robię- pychotka!
Jejx :/ widzę, że w tym samym czasie co ja pisałam ostatnie poprawki, wpis sprawdzał mój mąż i wywaliło kilka moich zdań :(
Zalewa jest na 10 średnich papryczek :)
ja zazwyczaj koncze na rozmyslaniu – kto to bedzie jadl ;))
Czy ja dobrze czytam? To jest bez gotowania sloikow, pasteryzowania? Ile czasu pozniej moga stac takie sloiki? W lodowce?
Ortolane się pasteryzuje ale zaledwie 10 min. Pewnie i bez tego dałaby radę :)
ale te inne – bez pasteryzowania? ile to moze pozniej stac? bez lodowki?
Jeśli całość jest nakładana jako wrzątek to może stać i stać.. :)
Oj tak, doskonale Cię rozumiem, szczególnie ten element dumy, że własnoręcznie zrobione wecki pięknie się prezentują i na zimę czekają :)
Ja ostatnio na fali pomidorów polnych za 1 zł zrobiłam 10 słoi przecieru pomidorowego, tudzież jak kto woli domowego ketchupu :) (przepis Ani Starmach z Pyszne25)
No i sok malinowy króluje póki maliny jeszcze są :)
Wow! Boskie przepisy! Boskie! Juz wiem,co bede robic w poniedzialek i wtorek :) pytanko,ile te sloiki tak przygotowane bez pasteryzacji moga wytrzymac? Dadza rade przez cala zime?
Dałam sie wciągnąć na całego, drugie dziecko wreszcie odesłane do przedszkola to wpadłam w przetworowy szał a przepis na sos z cukini (ten pierwszy u Ciebie) po prosu niebo w gębie łyżkami wyjadalam zanim w słoiki upchałem! Przepis z pewnością przechowam dla potomnych :), chociaż nie bo w końcu jak ma sie pojemna spiżarnie to potem mnie bedą obrzerać i potomni i rodzina. Moja siostra juz spytała czy sami wszystko przejemy ? 300 słoików wszelakich na zimę czeka :) pękam z dumy :)
A i najważniejsze: podziwiam! ze juz w pierwszym roku zamieszkania w nowym domku tak Cie na całego przetwory pochłonęły, Ta twoja kuchnia musi byc naprawdę wyjątkowa ze w pierwszej kolejności ja chłoniesz :) u nie to 4 lata trwało.
Mam fajny patent na pasteryzowanie 160* w piekarniku 15 minut w końcu temperatura to temperatura, a więcej sie zmieści. A moze ktoś juz to napisał ja podpatrzyłem u sąsiadki dopiero w tym roku :)
Matki-wariatki, wszystko ogarną, a jeszcze słoiki machną ;)
A czy paprykę do sosu paprykowego mogę przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową do gęstego soku? wyjdzie coś z tego?