Pizza day w Kuchni Spotkań IKEA
Spotkania w Kuchni Spotkań Ikea zawsze przynoszą mi dużo radości. Towarzystwo wspaniałych kobiet + wspólne gotowanie = wspaniale spędzony czas. Moim ulubionym dniem z pakietu warsztatów stanowczo był Pizza Day! Nie odbył się on bez ogromnego udziału mojej ukochanej Mistrzyni Pizzy – Angeliki :) , która pomogła przygotować m.in. pizza z nutellą.
Chciałyśmy pokazać, że pizza jest rewelacyjnym, ekonomicznym pomysłem na każde danie. Zrobiłyśmy pyszną cienką pizzę śniadaniową z bekonem, jajkiem i mozarellą, pizza z Nutellą i owocami, która jest doskonałym deserem dla najmłodszych oraz kilka pizzy obiadowych.
Pizze ozdobiłyśmy/doprawiłyśmy ziołami z mini szklarni Ikea. Było pysznie!
Taaaa, jak się je Nutellę 3x w roku to się nie wie jak zachować z radości ;)
Pizza z Nutellą i owocami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 3 duże łyżki oleju
- ok 120 ml letniej wody
Dodatkowo:
- łyżeczka masla do posmarowania pizzy i
- 2 łyżeczki cukru do posypania
- Nutella, truskawki , banany
- Do miski wsypujemy mąkę. Robimy dołek i wsypujemy do niego drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Zalewamy odrobiną wody (same drożdże). Mieszamy łyżeczką drożdże z cukrem. Zasypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 5- 7 min pod przykryciem.
- Do masy dodajemy resztę cukru, sól, olej i resztę wody. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk, należy podsypać mąką.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie formujemy ciasto aby utworzyło ładną okrągłą pizzę. Smarujemy delikatnie masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Gdy pizza delikatnie przestygnie, smarujemy ją Nutellą i układamy na niej owoce.
- Pizza z nutellą gotowa
Pizza śniadaniowa
Składniki:
- 125 g mąki plus więcej do wałkowania ciasta
- ½ łyżeczki suszonych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 75 ml ciepłej wody
- ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek
Na wierzch pizzy:
- 3 paski bekonu (podsmażonego)
- ½ kubka startego parmezanu
- 1 kubki startej mozzarelli
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 posiekana szalotka szalotki
- Przesiej mąkę do miski, zmieszaj z drożdżami, solą i cukrem, po czym zrób dołek na środku, do którego wlej wodę i olej. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, po czym przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż je do nasmarowanej olejem miski, przykryj i odłóż w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość (około 30 min).
- Rozgrzej piekarnik o 230C. Ciasto rozwałkuj do ok 25 cm. Przełóż ciasto na rozgrzaną blachę do pieczenia przykrytą papierem, po czym posyp ciasto parmezanem, mozzarellą, bekonem. Wbij 3 jajka, posyp solą i pieprzem.
- Piecz przez 10 -15 minut a kiedy będzie gotowa posyp pietruszką, szczypiorkiem i kawałkami szalotki.
Pizza obiadowa
Składniki:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 4 gramy drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
Można dodać do ciasta zioła, żeby urozmaicić smak
- W dużej misce mieszamy mąkę i drożdże.
- Dodajemy olej, cukier, sól i ponownie mieszamy.
- Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręką, aż powstanie jednolita masa (jeśli ciasto lepi się do rąk, należy dodać odrobinę mąki)
- Ciasto formujemy w kulę i zostawiamy w przykrytej misce na 30 minut, żeby wyrosło.
- W tym czasie przygotujemy sobie swoje ulubione składniki i sos.
- Po 30 minutach rozgnieciemy ciasto na desce nadając mu kształt pizzy.
- Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dowolne składniki.
- Tak przygotowaną pizzę pieczemy ok 20 minut w nagrzanym piekarniku (220 stopni)
Sos pomidorowy do pizzy:
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 łyżka oliwy
- Sól i cukier do smaku
Jeśli lubicie możecie dodać do sosu ziół prowansalskich albo innych ulubionych.
Pomidory z puszki (bez sosu) blendujemy z oliwą. Dolewamy sok z pomidorów do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zazwyczaj ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru) oraz ziołami.
Taki poziom energii mają dzieci, które jedzą naszą pizzę :D (Film)
Mimo, że mam własne podwórko, zioła hoduję głównie w domu w lęku przed tym, że Bridget mogłaby je osiusiać ;). Mam piękną mini szklarnię oraz stojak z masą gatunków ziół. Wygląda to pięknie, pachnie bajecznie, a zioła dodają smaku każdej potrawie. Wyhodowałam też sobie małą pomocniczkę, która mi te zioła skrupulatnie podlewa. Czasami aż nader namiętnie ;)
Marlena skąd ta piękna bransoletka?
Promieniejesz:) po prostu wyglądasz rewelacyjnie… buziaki
PIZZE były mistrzowskie;każda bardziej smakowita od poprzedniej;może zrobimy powtórkę.
Dziewczyny,Małgosia,Marta,Andżelika -co wy na to?
zazwyczaj nie zadaje takich pytan ale teraz nie moge sie powstrzymac – skad jest ta tunika Lenki w kaktusy? I prosze napisz, ze sa tez wieksze!
pizze smakowite, uda sie tez jak wrzuce na zagniatanie i wyrastanie do maszyny do chleba?
i pytanko jeszcze o te sniadaniowa – czy zoltka sa sciete czy jak w jajku sadzonym?
A dzieci potem jadły pizzę z nutellą. którą wcześniej “lizał” Maks? FUJJJ
Nie, to była Maksa pizza :)
Ale bardzo poważna sprawa do rozwikłania i dywagacji. Gratuluję nadmiaru czasu :D
Oczywiście ,ze poważna, tym bardziej powinna być dla kogoś kto jest taki mega trendy i eko jak TY
Raz Asia, raz Ania a IP ten sam :D
Tak, kwestią bycia bio i trendy jest (nie) lizanie pizzy. Turlam się po pokoju :)