Pomysł na mądre gospodarowanie żywnością… w Kuchnia Spotkań Ikea
W ubiegły wtorek po raz drugi miałam przyjemność prowadzić warsztaty Zrównoważonej Kuchni Ikea w Kuchnia Spotkań Ikea w Warszawie. Na tapecie było mądre gospodarowanie jedzeniem. Rozmawiałyśmy sobie o tym jak zrobić dania tak, żeby było to najbardziej ekonomiczne dla naszego portfela ale także dla środowiska poprzez zużycie możliwie najmniejszej ilości energii. Dziewczyny opowiadały o swoich patentach na dania jednogarnkowe, zapiekanki ‘z resztek’, ale także o mądrych zakupach przygotowywanych pod konkretne dania. Tak aby nic się nie marnowało.
Na spotkaniu jak zwykle było gwarno i radośnie. Trochę jest w tym prawdy, że gdzie kucharek sześć.. co chwilę coś psułyśmy, zapominałyśmy doprawić, ale nikt nie miał do nikogo pretensji, bo było to nasze dzieło. Okazuje się, że jednak żadna z nas nie ma doświadczenia w gotowaniu dla 15-20 osób. Ale starałyśmy się najlepiej jak umiałyśmy. Podgrzewała nas ciepła i przyjacielska atmosfera, bo mam to szczęście, że dziewczyny, czytelniczki mam złote (bardzo Wam dziękuję za cudowną atmosferę spotkania)!
Było tak:
Oprócz sałatki (widocznej powyżej) postawiłyśmy na ‘czary z kaszy’. W planie były kotlety jaglano- mięsne z warzywami oraz jaglane brownie. Bo która z nas nie zna tej sytuacji, kiedy zamiast porcji kaszy nagotowała gar jak dla wojska. Każdemu się darzyło. Nam również i postanowiłyśmy się spiąć i zagospodarować jak najpyszniej. Rozgrzałyśmy dwa piekarniki i na 2 piętrach poustawiałyśmy nasze dzieła. Z resztek jaglanki powstał nieplanowany, dodatkowy, nieplanowany deser (którego autorką była Ania- Okiemmamy.pl) w postaci musu jaglanego, czekoladowego z orzechami. Coś wspaniałego!
Jeśli macie ochotę przeżyć to razem z nami, zapraszam Was na następne spotkanie już 17 maja! A będzie to… pizza day! Zgłoszenia możecie wysyłać na mail blog@makoweczki.pl
Do zobaczenia!
Chętnie bym wzięła udział, tylko muszę wiedzieć w jakich godzinach te warsztaty
11-15 :)
Było suuuper!!!! Do zobaczenia wkrótce!
a będzie jeszcze następne?
24 maja :)
Jak taki mus czekoladowo jaglana zrobić?
Kaszę jaglaną zblendować z miodem, dodać rozpuszczoną czekoladę i posiekane orzechy. pycha!
Marlena, czy oprócz jutrzejszego dnia będą jeszcze takie spotkania w tym temacie? Niestety przegapiłam, a jestem bardzo zainteresowana.
Zapraszam jutro, 24 maja :)
Będę z Bożeną Jędral :-) Dzięki za zaproszenie.
Zjadłabym sałatkę i ten deser, aż ślinka cieknie!! Pozdrawiam z Madrytu!
http://www.ladyagat.com
Zapraszam więc na warsztaty! :)