Przepyszna zupa tajska na mleku kokosowym
Zupa tajska na mleku kokosowym to samo zdrowie. Wspominałam Wam, że od pewnego czasu jestem na diecie. Tym razem nie odchudzającej, choć taki może mieć efekt uboczny. Dieta ma na celu wygasić stany zapalne i doprowadzić organizm do stanu homeostazy. Ale o tym więcej w innym wpisie.
W każdym razie jem dużo zup. Moja ukochana to zupa tajska na mleku kokosowym. Dziś przepis na wyśmienitą zupkę, którą – o dziwo- jedzą nawet dzieciaki.
Zupa Tajska na mleku kokosowym – przepis
Składniki:
- 3 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- pierś z kurczaka
- cebula
- 2 l bulionu drobiowego
- puszka mlmleczka kokosowego
- czerwona papryka
- 2 garści cienkiego makaronu ryżowego (1/2 opakowania)
- 200 g pieczarek
- 100 g kukurydzy z puszki
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- cytrynka lub limonka
Przygotowanie:
w cienkie paseczki, pieczarki w plasterki, dodaj posiekany czosnek. D , po kilku minutach dodaj pieczarki (ewentualnie inne warzywa). Dodaj do bulionu, przypraw sosem rybnym i sojowym. Następnie dodaj mleko kokosowe, kukurydzę gotuj przez 15 minut. . Dodaj do bulionu. Podawaj z cytrynką lub limonką oraz “zieleninką”.
Wygląda obłędnie i zapewne też tak smakuje. Jadłam kiedyś taką zupę w restauracji i nie smakowała mi, ale podobno była źle zrobiona- tak powiedział nasz przyjaciel-znawca takich właśnie smaków :)
Deska w dechę! <3
Robiłam właśnie dziś sama mleko kokosowe ( z wiorków bez dwutlenku siarki), więc może wykorzystam przepis? Ja z kolei jestem już czwarty dzień na diecie bezglutenowej, więc zupy też są dla mnie jak znalazł. Pozdrawiam ?