Zupa tajska na mleku kokosowym to samo zdrowie. Wspominałam Wam, że od pewnego czasu jestem na diecie. Tym razem nie odchudzającej, choć taki może mieć efekt uboczny. Dieta ma na celu wygasić stany zapalne i doprowadzić organizm do stanu homeostazy. Ale o tym więcej w innym wpisie.
W każdym razie jem dużo zup. Moja ukochana to zupa tajska na mleku kokosowym. Dziś przepis na wyśmienitą zupkę, którą – o dziwo- jedzą nawet dzieciaki.

zupa tajska na mleku kokosowym zupa tajska na mleku kokosowym

Zupa Tajska na mleku kokosowym – przepis

Składniki:

  • 3 cm imbiru
  • ząbki czosnku
  •  pierś z kurczaka
  • cebula
  • 2 l bulionu drobiowego
  • puszka mlmleczka kokosowego
  • czerwona papryka
  • garści cienkiego makaronu ryżowego (1/2 opakowania)
  • 200 g pieczarek
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • cytrynka lub limonka

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i podsmaż. Kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w plasterki, dodaj posiekany czosnek. Dodaj paprykę, po kilku minutach dodaj pieczarki (ewentualnie inne warzywa). Dodaj do bulionu, przypraw sosem rybnym i sojowym. Następnie dodaj mleko kokosowe, kukurydzę gotuj przez 15 minut. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj do bulionu. Podawaj z cytrynką lub limonką oraz “zieleninką”.

zupa tajska na mleku kokosowym