Pyszne i zdrowe, ciasto dyniowe
Na fali miłości do dyni mam dla Was przepis na przepyszne i zdrowe ciasto dyniowe. To już drugi przepis na ciasto z dyni – pumpkin pie na moim blogu. Kiedy się piecze w domu pachnie bajecznie! Po wyjęciu z piekarnika nie ma szansy postać dłużej niż kilka godzin. Jest też dobrym pomysłem na przekąskę do szkoły!
Zdrowe ciasto dyniowe – przepis
- 1 i 1/2 kubka puree z dyni (jak przyrządzić puree, dowiecie się —> TU)
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki orkiszowej
- po około pół opakowania (1/3 szklanki):
wiórków kokosowych, orzechów włoskich, płatków migdałowych, żurawiny i co tam jeszcze pysznego macie :) - 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 3 jajka
- 1/3 kostki masła (rozpuszczonego) lub oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżeczka “pumpkin spices”, a jeśli nie macie dostępu do tej przyprawy to łyżeczka cynamonu i po pół łyżeczki: imbiru, gałki muszkatołowej, mielonych goździków, zmielonego ziela angielskiego
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę można przesiać) dodając do nich puree z dyni. W drugiej ubijamy jajka z cukrem waniliowym i dodajemy masło. Następnie składniki łączymy.
Pieczemy w wyłożonej papierem foremce około 40 minut.
Wierzch możemy polać rozpuszczoną białą czekoladą z dodatkiem śmietanki kremówki i serka Philadelphia i posypać orzechami.
Smacznego!
Ostatnio prawie taki sam przepis był na blogu Panna0ceanna. Zrobiłam i faktycznie pyszne było! U Asi nie było jednak orzechów, kokosa itp – więc spróbuję i w tym wydaniu ;)
Nie znam tego bloga ale to raczej popularny za oceanem przepis tylko wersji 1000. Ja preferuje te najzdrowsze :)
Brakuje temp. pieczenia
180C bez termoobiegu
Pysznie wygląda!:) ja wczoraj robiłam z tego przepisu:
http://www.jadlonomia.com/2013/09/piernik-dyniowy.html
i jestem mu wierna od zeszłorocznego sezonu na dynie. moim zdaniem najlepszy, a napiekłam się w życiu cudów z dyni;)
Aaaa..i hit ostatnio w domu! ciasto czekoladowe z cukinią:
http://egaga.pl/ciasto-czekoladowe-z-cukinia/
przepyszne i bardzo wyraziście czekoladowe..mmm..kurde zgłodniałam przez ten komentarz;)
ściskam,
A.
Zapowiada sie przepysznie :) mam wszystko oprocz….dyni :) wyprobuje w weekend….tylko ta przyprawa-gdzie ja kupujesz?
Mam puree z dyni w lodówce, chyba trzeba coś z tym zrobić ;) Mój piekarnik również za bardzo piecze od góry. Ciężko wyczuć odpowiedni moment, bo ok. minuty dłużej i już mam za bardzo przypieczony wierzch ciasta. Polecam pod koniec wyłożyć folię aluminiową na wierzch. Pozdrawiam.
Ciasta dyniowego jeszcze nie robiłam, zazwyczaj u nas z dyni zupka lub dżemik :) Chyba muszę spróbować :)
Polecam “zdrowszą” połowę: serek philadelphia + odrobina soku z pomarańczy + syrop klonowy/ksylitol do smaku. Robię taką do ciasta marchewkowego, jest mega :)
Mniam! Brzmi przepysznie, upiekę jutro. I ta biała czekolada… Mmm :)
Pytanie techniczne: tych dodatków ŁĄCZNIE 1/3 szklanki, tak? Czy każdego z osobna?
Mam pytanie z innej beczki, skąd jest ten cudny dywanik, który leży pod kominkiem?
U nas hitem jest carrot cake. Cały placek zniknął na imprezie po ślubowaniu. Wszystkim smakowało.
Zamień jajka na len, a masło na olej kokosowy i już masz jeszcze zdrowszą wersję.
A dodatkowo cukier, tyle cukru… ;)
lookie here