Pamiętacie, że w tym roku miałam wydać jeszcze dwa e-booki kulinarne – Śniadania białkowo- tłuszczowe i Dania dla niejadków (ten miał zawierać jeszcze opisy i porady). Ten rok ułożył się jednak tak, że miałam maaasę pracy, cudownych projektów i… no nie wyrobiłam się z życiem. Staram się nie przeładowywać pracą, choć i tk żyję raczej na wysokich obrotach. Więc czasowo odpuściłam. W międzyczasie postanowiłam, że nie czuję e-booka białkowo – tłuszczowego czy keto, zaś drugi e-book przełożę na ‘lepsze czasy’ kiedy będę miała więcej wolnej przestrzeni.

Tyle, że.. do obydwu e-booków miałam już wykonanych po kilkanaście przepisów. Postanowiłam więc nieodpłatnie podzielić się z Wami tymi białkowo – tłuszczowymi, które już przygotowałam. Mam i bułeczki i muffinki, pracelki, placki i inne cuda, które od dziś będę systematycznie dodawać na bloga. Od dziś.. bo właśnie znalazłam folder e-bookowy ;).

Na pierwszy rzut idą więc obłędne placuszki cukiniowo – boczkowe (w wersji wege można je zrobić z wegańskim boczkiem.. lub bez:)). Niebo w gębie <3

placki z cukinią i boczkiem

Ilość: około 10 sztuk


Składniki:

  • 4 szklanki startej lub temperowanej (temperówką do warzyw)  cukinii
  • łyżeczka soli
  • 6 cieniutkich plasterków boczku
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki z soczewicy/ciecierzycy
  • 2-3 jajka
  • 1 mała cebulka przesmażona do miękkości
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • pieprz do smaku



Przygotowanie

Cukinie posypać solą i odstawić na 15-30 minut. W tym czasie bekon usmażyć na chrupko. Cukinię delikatnie odsączyć i odlać wodę, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinia powinna być jak najbardziej sucha.
W misce wymieszać cukinię, pocięty/połamany w kostkę bekon i resztę składników.
Odmierzać łyżką stołową małe placuszki, lekko spłaszczać łyżką.
Smażyć na rozgrzanym masełku ghee lub oleju kokosowym, po około 3-4 minuty z jednej strony.

Smacznego!

placki z cukinią i boczkiem