Kuchnia

Zachowaj smaki lata

Zachowaj smaki lata 0

Codziennie czuję presję, myśląc o upływającym wakacyjnym czasie. Chciałabym go zatrzymać, przedłużyć, nacieszyć się nim wystarczająco. Ciepłem, słońcem, które w nowym domu budzi mnie co rano. Smakami lata. Truskawkami, które za chwilę się skończą. Czereśniami, borówkami i malinami. Sałatą, burakami i marchewką z własnego kawałka ogródka. Potem pomidorami i papryką ze szklarni teściów. Bo od jesieni znowu będziemy czekać na ten wyjątkowy czas w roku…Co roku, te letnie smaki staram się jakoś ukraść, zamknąć i schować. Czy to tworząc rzędy słoików, czy mrożąc w postaci lodów czy przecierów. Czy mrożenie żywności to dobry sposób na zachowanie smaków lata ?

DSC04219-2DSC04223-2DSC04233-2

DSC04215-2

 

Mrożenie żywności

Dodatkowo z pomysłu Ani, za namową i z pomocą Angeliki, postanowiłam poświęcać pół jednego dnia w tygodniu i przygotowywać posiłki na cały tydzień. Jestem zachwycona tym rozwiązaniem, bo dzięki niemu mamy codziennie ciepły obiad, zaś nie spędzam w garach, każdego dnia po kilkadziesiąt minut (lub dłużej). Ta opcja jest doskonała szczególnie w miesiącach letnich kiedy większość dni będę spędzać z maluchami. Wystarczy mrożone danie wyjąć rano i w czasie obiadu ugotować tylko ryż lub ziemniaki czy makaron. Lub kiedy gotuję dla dzieci lekkie danie obiadowe (często proszą o naleśniki/placki/omlety) a ja i PT nie mamy ochoty na słodkości, wyjmujemy sobie treściwy obiad.
Jak by nie było, wkręciłam się niesamowicie i wymyślam, testuję nowe dania do zamrożenia lub wekowania.

***

A jeszcze niedawno normą była rozmowa po 15:

Dzwoni PT z drogi do domu:
– to co zamawiamy na obiad?
(Już samo to pytanie wywoływało u mnie odruch wymiotny, nie tyle z wizji samego jedzenia, ale faktu i stresu, że ciągle brakuje nam czasu na przygotowywanie posiłków i każdy dzień bez domowego obiadu traktowałam jako naszą rodzinną, porażkę)
– nie wiem, nie chcę już tego i tego i tamtego, wymyśl coś!

Ale to już przeszłość, bo w domu pojawił się nowy szeryf… :)

zamrażarka LIEBHERR, mrożenie żywnościzamrażarka LIEBHERR, mrożenie żywnościzamrażarka LIEBHERR, mrożenie żywności
zamrażarka LIEBHERR, mrożenie żywnościzamrażarka LIEBHERR, mrożenie żywności

Zamrażarka Liebherr

Od kilku tygodni, w ramach współpracy reklamowej, testuję nową zamrażarkę firmy LIEBHERR, która pomaga mi w mrożenie żywności. Urządzenie dedykowane osobom które chcą zatrzymać smaki lata, mrożą duże ilości mięs lub właśnie obiadów czy deserów dla całej rodziny. Zamrażarka posiada funkcję Super Frost, która pozwala na tzw. szokowe mrożenie. Powoduje ona gwałtowne, czasowe obniżenie temperatury w zamrażarce do -32 st. C. Zarówno ta temperatura jak i czas mrożenia w niej są najbezpieczniejsze dla witamin i składników mineralnych, zawartych w warzywach i owocach oraz mięsach. Przy tej temperaturze nie następuje ich ubytek, czyli zostajemy z pełnowartościowymi produktami. Tradycyjne komory zamrażarek nie dają tej możliwości.

Oprócz tego zamrażarka ta ma funkcję Smart Frost, która ogranicza oszronienie wnętrza i produktów znajdujących się w sprzęcie. Niewielkie rozmiary urządzenia pozwalają zmieścić je w małych pomieszczeniach (może stać na blacie i pod blatem). Dodatkowo funkcja Vario Space pozwala na dowolną aranżację wnętrza zamrażarki. Wysoka klasa energetyczna A++ oszczędza prąd, a w przypadku braku dostawy energii przez 30h zamrażarka zachowuje temperaturę wnętrza. A to wszystko w przystępnej cenie, za jedyne 1 559 pln brutto!

A tak wygląda moje wczorajsze dzieło czyli kotlety rybne, potrawka z kurczaka, fasolka po bretońsku i leczo. Oraz (przed mrożeniem zblanszowane) warzywa – brokuł, kalafior i fasolka szparagowa w dwóch kolorach. Brakuje tylko lodów :)

mrożenie żywnościmrożenie żywności
mrożenie żywności

A jakie są wasze ulubione, mrożone dania, desery, warzywa czy owoce?