Kuchnia, Zdrowie

Złote mleko – wyleczy stany zapalne, wzmocni odporność Twoją i Twoich dzieci

zlote mleko 01

Jeśli tak jak ja, miewacie częste stany zapalne, lub obniżoną odporność, albo chcecie zmienić jakiś nawyk na nowy, lepszy, to złote mleko może być idealnym pierwszym krokiem.Dlaczego jest tak niesamowite? Głównie za sprawą dodatków z tegoż mleka a mianowicie pasty z kurkumy pasty z kurkumy.

Kurkuma zawiera kurkuminę, która posiada silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Uważna jest więc, za naturalny antybiotyk.  Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega chorobom.  Napój reguluje poziom cholesterolu, działa również  oczyszczająco na wątrobę i pomaga usunąć toksyczne substancje z organizmu. Poprawia metabolizm, czym wpływa na proces redukowania masy ciała. Ponadto wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Kurkuma i imbir łagodzą dolegliwości bólowe mięśni i stawów. Ma także dowiedzione działanie przeciwnowotworowe (poczytajcie –> TU)

Złote mleko to wytwór ajurwedy, czyli indyjskiej koncepcji zdrowia i terapii znanej od starożytności. Mi napój ten został polecony przez dietetyka klinicznego, który wziął mnie pod pełną opiekę żywieniową, aby wygasić liczne stany zapalne pojawiające się mojej nieszczęsnej boreliozie (wkrótce napiszę o tym więcej). I powiem Wam, że efekty picia mleczka widać już po 2-3 tygodniach. Stany zapalne powoli się wygaszają, trawienie jest rewelacyjne, układ pokarmowy wyciszony.

Mleczko pijemy z dzieciakami codziennie rano. Ja dolewam sobie do niego porcję espresso :P i mam taką rozgrzewającą latte (dzięki dodatkom z cynamonu i imbiru).  Maluchy uwielbiają poranne mleczko. Jak nie zdążą wypić z kubka to daję im do bidoników i wypijają je w aucie. Do mleka dodajemy także łyżkę oleju kokosowego i po takim napoju jestem gotowa na śniadanie w okolicach godziny 10-11.

Wykonanie pasty z kurkumy:

  • 3 łyżki kurkumy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • (ewentualnie szczypta czarnego pieprzu)
  • pół szklanki wody

Do gotującej się wody wsypujemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia, redukujemy gaz i gotujemy na lekkim ogniu 5-10 min, od czasu do czasu mieszając. Jeśli pasta za mocno wyschnie, dolewamy odrobinę wody. Pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Możemy ją dodawać także do innych potraw! :)

Przygotowanie Złotego Mleka

Chcesz wiedzieć jak przygotować ten przepis ? Znajdziesz go, jak i wiele innych zdrowych przepisów bez glutenu, mleka i jaj, w mojej książce – Maki i ich smaki.

Życzę Wam smacznych poranków lub wieczorów i duuuużo zdrowia! :)