Na fali miłości do dyni mam dla Was przepis na przepyszne i zdrowe ciacho dyniowe.
Kiedy się piecze w domu pachnie bajecznie! Po wyjęciu z piekarnika nie ma szansy postać dłużej niż kilka godzin. Jest też dobrym pomysłem na przekąskę do szkoły!

ciasto dyniowe ciasto dyniowe ciasto dyniowe ciasto dyniowe ciasto dyniowe
Przepis:

  • 1 i 1/2 kubka puree z dyni (jak przyrządzić puree, dowiecie się —> TU)
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • po około pół opakowania (1/3 szklanki):
    wiórków kokosowych, orzechów włoskich, płatków migdałowych, żurawiny i co tam jeszcze pysznego macie :)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1/3 kostki masła (rozpuszczonego) lub oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka „pumpkin spices”, a jeśli nie macie dostępu do tej przyprawy to  łyżeczka cynamonu i po pół łyżeczki: imbiru, gałki muszkatołowej, mielonych goździków, zmielonego ziela angielskiego

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę można przesiać) dodając do nich puree z dyni. W drugiej ubijamy jajka z cukrem waniliowym i dodajemy masło. Następnie składniki łączymy.
Pieczemy w wyłożonej papierem foremce około 40 minut.

Wierzch możemy polać rozpuszczoną białą czekoladą z dodatkiem śmietanki kremówki i serka Philadelphia i posypać orzechami.

Smacznego!